Split regulira buku

Krstulović Opara: Moj san je imati 'unplugged city'. Čikotić: Taoci smo krčmara koji ne poštuju zakon

19.06.2019 u 14:06

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće jednoglasno je, nakon žustre dvosatne rasprave, donijelo odluku o ugostiteljskoj djelatnosti kojom se pokušava regulirati razina buke u centru grada. Ugostiteljskim objektima zabranjeno je korištenje zvučnika na otvorenom nakon 23.30 sati, a njihovo radno vrijeme ograničeno je na šest do 24 sata tijekom tjedna, te do 2 sata ujutro subotom i na dan uoči blagdana tijekom srpnja i kolovoza, umjesto tijekom cijelog tjedna, kako je bilo predloženo

Kompromis oko skraćenja radnog vremena rezultat je amandmana vijećnika Mosta Ante Čikotića, dok je odbijen zahtjev stranke Pametno da se potpuno zabrani korištenje zvučnika na štekatima i terasama. Noć uoči same sjednice desetak aktivista i stanara iz gradske jezgre Splita na kućnoj adresi posjetilo je predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića, kojemu su željeli demonstrirati kako izgleda život uz buku i zahtijevali da se u centru primjenjuju jednaka pravila kao i u ostalim stambenim zonama diljem Splita, gdje kafići smiju raditi do ponoći.

Zvonili su mu na portafon, a predvodniku akcije Bojanu Ivoševiću iz 'Dnevne doze splitskog nereda' Škorić je odgovorio s 'Bojane, prošetaj'. U srijedu ujutro bio je vidno nervozan jer smatra da je mu je time narušena privatnost doma, pa je odbio davati izjave za medije.

'Želimo smanjiti pritisak buke i negativan efekt u naseljenim mjestima. Rad do 2 sata u noći će važiti za ova dva mjeseca, naša djeca i studenti imaju pravo na mir. Nakon rasprave s ugostiteljskim cehom našli smo kompromis poput Dubrovnika, Zadra ili Venecije. Pomaknut ćemo se ovom odlukom prema najboljim primjerima, koristimo iskustva Dubrovnika i Venecije. Moj san je imati unplugged city, ali to nije moguće. Nadam se da ćemo naše komunalne službe imati nadležnost postupati ako se glazba emitira nakon 23.30. U tih pola sata želimo samo više reda', kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara tijekom rasprave, prije nego što je prihvatio Čikotićev amandman.

  • +19
Sjednica Gradskog vijeća Splita Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

'Postoje poduzetnici koji poštuju zakon i oni koji ga ignoriraju. Kada ljudi vide da gradonačelnik ne poštuje zakon, onda računaju da ga ni oni ne moraju poštovati. Taoci smo pojedinih vlasnika ugostiteljskih objekata koji ne poštuju zakon. Ja bih ih nazvao krčmari, a mi smo taoci krčmara koji ne poštuju zakon. Po gradskoj jezgri su postavljeni koncertni zvučnici, a buka je znatno veća od zakonom propisane', obrazložio je Čikotić svoj prijedlog.

Ante Zoričić iz stranke Popravi grad rekao je da stanovnici stare gradske jezgre imaju pravo na noćni odmor, jednako kao i gosti toga dijela grada, dok Martin Pauk (Neovisni za Hrvatsku) smatra da je potreban kompromis između turističkog razvoja Splita i života splitske povijesne jezgre. 'Ne želimo zabraniti zabavni turizam, nego ga premjestiti na lokacije tamo gdje ne smeta lokalnom stanovništvu', nadovezao se Branimir Urlić iz stranke Pametno.

'Prostor nasuprot bolnice u poslovnoj zgradi na Lazarici koristi se kao klub, a izvan vrata glazba nikome ne smeta. Moramo poštivati pravila i sankcionirati one koji ih ne poštuju, deset posto onih koji ih ne poštuju smiju se u facu svima ostalima', rekao je Tonći Blažević (HSLS).

Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti tek je početak pokušaja suzbijanja buke i kaosa u splitskoj gradskoj jezgri, dok glavni korak - usvajanje Odluke o komunalnom redu - tek slijedi u idućim mjesecima te će se ona primjenjivati od iduće sezone.