ŽENSKA MREŽA U AKCIJI

Zakon o umjetnoj oplodnji na Ustavnom sudu

30.07.2009 u 12:18

Bionic
Reading

'Ženska mreža Hrvatske predala je danas Ustavnome sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji ističući da, iako je riječ o zakonu koji se odnosi na temeljna prava, nije u Hrvatskome saboru izglasovan dvotrećinskom većinom, nego na krajnje sramotan način s jedva natpolovičnom većinom'

'Zakon je protuustavan i zato što ograničava pravo žena na slobodno raspolaganje vlastitim tijelom ovisno o bračnom statusu pa vrijeđa njihova ljudska prava i temeljne slobode zajamčene Ustavom u kojem su sloboda, jednakost i poštovanje prava čovjeka utvrđene kao najviše vrednote', navodi Ženska mreža.

Na temelju odredbi članka 88. stavka 2. i članka 128. stavka 1.podstavka 1. Ustava Republike Hrvatske, Predsjednik Republike StjepanMesić pokrenuo je postupak ocjene ustavnosti Zakona o medicinskojoplodnji i to za odredbe članka 1. stavka 3. i članka 6. stavka 1. i 3.budući da smatra da nisu u suglasnosti s odredbom članka 14. stavka 1.i 2. te članka 62. Ustava Republike Hrvatske, priopćeno je danas izUreda Predsjednika


Koordinatorica lezbijske grupe Kontre Sanja Juras, koja je sudu predala prijedlog za ocjenu ustavnosti, ustvrdila je kako je taj zakon krajnje diskriminirajući prema ženama koje nisu u braku ili izvanbračnoj zajednici te da krši njihova temeljna ljudska prava i uskraćuje im pravo na rađanje djece.

Pred zgradom Ustavnog suda u Varšavskoj ulici okupilo se nekoliko predstavnica ženskih udruga odjevenih u majice s natpisima 'Moja maternica, moji jajnici; o njima ne mogu odlučivati državni i crkveni tajnici', a naljepnicu s istim sloganom nalijepile su i na ploču Ustavnog suda.

Pošto su predale prijedlog za ocjenu ustavnosti aktivistkinje su na Cvjetnome trgu djelile letke o reproduktivnim pravima žena. Ženska mreža je feministička organizacija čijih se 40 udruga bavi zaštitom ženskih ljudskih prava. Zakon, koji je u javnosti izazvao prosvjede mnogih ženskih udruga i stručnjaka te oporbe, počinje se primjenjivati od danas.

Podnošenje ustavne tužbe najavila je i Udruga 'Roda'. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je nedavno da je njezino stajalište isti od početka i da misli da zakon treba mijenjati. Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović nedavno je rekao da je zakon usklađen s Obiteljskim zakonom te kako vjeruje da nije protuustavan. Istaknuo je da će se pratiti primjena tog zakona te da će ga - ako se znatno smanji broj novorođenčadi začetih umjetnom oplodnjom - razmotriti i vidjeti je li ga moguće poboljšati.