JANDROKOVIĆ IZVUKAO I ZVONCE

Bura oko koncesija: Prijetnje, teške svađe, oporba izašla, vladajući izglasali zakon

30.06.2017 u 12:28

Bionic
Reading

Zakon o koncesijama, koji je prije desetak dana dignuo otočane na noge, našao se na redu za glasovanje. Izvanredno su se stoga ponovno pokrenuli iz udruge Pokret otoka i pojavili se pred Saborom

'Nakon prošlotjednog skidanja Zakona o koncesijama s dnevnog reda saborske sjednice, nismo dobili nikakav odgovor ni reakciju iz Vlade RH. Jutros se glasovanje Zakona naglo vraća na dnevni red te u sjeni arbitraže, preimenovanja Trg Maršala Tita i inih zabava za narod na izuzetno podmukli način odlučuje vratiti ovaj Zakon od strateške i životne važnosti za svakog građanina RH nazad na glasovanje', stoji u priopćenju Pokreta otoka, čiji su se članovi u podne ponovno pojavili pred Saborom.

Ovaj potez, kažu, samo potvrđuje da se iza donošenja ovog Zakona kriju sumnjive namjere i da je nešto vrlo trulo u cijeloj priči. 'Način na koji se odnose prema svojim građanima, otočanima i ljudima koje su ih izabrali je više nego sramotan, a mi se pitamo dokle će narod šutjeti, spuštati glavu u pod i praviti se da se ovo događa nekome drugome? Zakon o koncesijama je izuzetno kompleksan, nedovoljno dobro napisan, omogućava niz koruptivnih i sumnjivih radnji na svim javnim dobrima, izuzev šuma. Ovim će se Zakonom bez jasnih i strogih pravila i procedura omogućiti privatizacija plaža, luka, mora, energenata, polja, voda... Jednom riječju svega što našu državu čini jednom od najljepših mjesta na svijetu. Hoćemo li zaista dozvoliti da nam pred očima unište Lijepu našu do kraja?', zaključuje se u priopćenju.

  • +5
Pokret otoka Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

No, za noge su se digli i zastupnici Mosta, čija je Ivana Ninčević Lesandrić kazala kako oni neće glasati za tu točku.

'Vi se danas ovdje borite protiv naroda, istog naroda koji vas jedoveo u sabornicu, koji je bio prisiljen doći ovdje na Markov trg da bi se njihov glas čuo, koji je podigao sve naše otoke i obalu na noge, istog naroda koji je do ovog trenutka vjerovao u ovu državu. Zbog nasilnog guranja ovog zakona i sporazuma o CETA-i, gdje nema prepreke da ide u drugo čitanje...zbog čega ne možemo poslušati glas svog naroda?', kazala je Ninčević Lesandrić.

Most i SDP su predložili da zakon ide u treće čitanje, no državni tajnik Ministarstva financija Željko Tufekčić u ime vlade odbio je takav prijedlog. 'Ne prihvaćamo da ide u treće čitanje. Treće se čitanje provodi kada ime veliki broj amandmana kojima se uvelike mjenja zakon', kazao je Tufekčić. Dodao je da tijekom javne rasprave nije bilo značajnih primjedbi na zakon, kao ni u prvom čitanju. 'Glavnina primjedbi koja je iznesena u raspravi odnosi se na Zakon o pomorskom dobru', poručio je. Nakon toga treće čitanje odbila je i HDZ-ova većina u Saboru.

HDZ-ova većina redom je odbila i sve oporbene amandmane, a tik uoči izglasavanja zakona stanku su tražili SDP i Most, a nakon toga i HDZ.

'Prije dva, tri tjedna imali smo prosvjed ispred Sabora koji je zaokupio pažnju javnosti i parlamentarna većina je odlučila da to ne stave na glasanje, da buka bude manja. Sada kada se zabavljamo arbitražom i Trgom maršala Tita onda se ispod radara pokušalo stavit na glasanje, iako se kada se povuklo reklo da će se razmotriti zahtjevi prosvjendika. A to se razmotrilo tako da se nije prihvatio nijedan amandman', kazao je nakon stanke SDP-ov Arsen Bauk.

'Mi sada dijelimo sumnje nevladinih udruga oko djeljenja koncesija i kao podršku Pokretu otoka nećemo glasati o zakonu, a vladajući neka se malo znoje i skupljaju kvorum koji im je i prilikom izglasavanja amandmana bio na knap', dodao je Bauk.

'Digla se cijela Dalmacija i Primorje i tražili su treće čitanje. U sjeni arbitraže ovo se gura na glasanje i sumnjamo u dobre namjere', kazao je Mostov Nikola Grmoja, dodavši kako premijer Plenković ne želi čuti 'vapaje Dalmacije i otoka'.

Spomenuo je i zastupnika Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, koji je također podnio amandmane. 'On je podnio amandmane, a kolega iz njegovog kluba podržava Vladu. imamo jednu šizofrenu situaciju', rekao je Grmoja.

Odmah se javio Lovrinović i zatražio stanku jer se njegovo ime prečesto spominjalo. 'Niste bili ovdje kada se o tome raspravljalo, a i vaše ime nije supomenuto u negativnom kontekstu, ne mogu vam dati stanku', odgovorio mu je Jandroković.

SDP-ovce i Most prozvao je HDZ-ov Branko Bačić. 'Podnijeli ste amandmane, a niste ni glasali za njih', kazao je Bačić.

'Vi samo tezgarite s mjestima u poduzećima', odbrusio mu je Bulj. Na to je krenula dreka iz HDZ-ovih klupa. 'Kolega Lončar, kolega Lončar, kolega Lončar', vikao je iz klupe predsjedavajućeg Jandroković na svog stranačkog kolegu koji je dovikivao Mostovcima. Predsjednik Sabora kolege je pokušao smiriti i i zvoncem.

'Molim da se svi smirite', trudio se Jandroković, nakon čega je riječ dao ponovno Bačiću.

Za povredu poslovnika javio se i Grmoja. 'Kolega ne znam ni kako se zove me vrijeđao i govorio da nešto prijetim kolegi Sauchi', poručio je Grmoja.

Nakon što se situacija malo primirila krenulo je i glasanje, oporba je napustila sabornicu, no uoči toga zatražili su pojedinačno glasovanje. U Saboru su ostali samo manjinci, zastupnici HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera, te HNS-a. U Sabornici su bili i Zlatko Hasanbegović, Željko Glasnović i Ivan Lovrinović no glasali su protiv.

Zakon o koncesijama na kraju je izglasan sa 77 glasova za i 4 protiv.