PALICA ZA KORUPCIJU

Zakon o golfu pred Ustavnim sudom

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 20.02.2009 11:53
  • Objavljeno 23.01.2009 u 12:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Četiri nevladine organizacije - Zelena akcija, GONG, Transparency International i Zelena Istra - najavile su podnošenje prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o golfu (ZOG)

'Zakon je stupio na snagu s početkom 2009. godine i to je zastrašujuća činjenica. ZOG narušava temeljne postulate demokracije, štetan je za okoliš i otvara prostor za neslućenu korupciju. Kako po našem mišljenju ovaj zakon krši veći broj odredbi Ustava RH, podnijet ćemo zahtjev za ocjenu ustavnosti i uvjereni smo da kao takav ne može opstati. Hrvatska je, između ostalog, jedina zemlja na kugli zemaljskoj koja ima takav zakon', kazao je Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala.

Kako bi utvrdili što je neustavno i temeljem čega će podnijeti žalbu Ustavnom sudu, organizacije su oformile pravni tim kojem su pomagali Lana Ofak i dr. sc. Marko Šikić s Katedre za upravno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

'Utvrdili smo da ZOG povređuje pravo vlasništva koje je ustavom zaštićeno pravo. Vlasništvo se može oduzeti ili ograničiti u samo iznimnim situacijama kada je to od javnog interesa, a u ovom slučaju to nije. Također smo utvrdili da je ZOG-om narušena jednakost i poduzetnička sloboda jer se u povlašteni položaj stavlja one koji će graditi golf-igrališta. I treće, ovim zakonom ugrožen je okoliš jer su zemlje i šume zakonima proglašene od posebnog interesa za RH', istaknula je Vanja Škorić iz GONG-a.

Osim pravnih aktivnosti, pokrenute su i akcije kojima je za cilj prikupljanje informacija o građanima koji su direktno pogođeni ovim zakonom, kako bi se utvrdilo kakva je točno situacija na terenu te kako bi se pomoglo ljudima koji ne žele da ih se izvlasti s njihova zemljišta. Svi zainteresirani mogu se javiti na mail zeljka@zelena-akcija.hr, na Facebooku je pokrenuta grupa pod nazivom Zahtijevamo ukidanje Zakona o igralištima za golf, a udruge su već zabilježile i prve slučajeve primjene ZOG-a u Maloj i Velikoj Buni kod Velike Gorice.

'Ako Ustavni sud ne poništi ovaj zakon, nadamo se da će onda država donijeti i zakone o golf-opremi i obveznom nošenju palica', ironično je zaključio Petrović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi