MESIĆ POSJETIO RADNIKE KIO-A

'Zakazali su kontrolni mehanizmi! Pa pola Vlade je u zatvoru!'

08.11.2011 u 19:20

Bionic
Reading

Nakon desetak dana danonoćnih prosvjeda, obespravljene bivše radnike orahovičke KIO keramike, koji potražuju petnaestak milijuna kuna otpremnine, večeras je u njihovu šatoru, postavljenom u središtu grada, posjetio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Kako su već ranije isticali organizatori prosvjeda, on je jedina osoba iz visoke politike koja se zadnjih dana zanimala za njihov status

U obraćanju radnicima Mesić se prisjetio vremena nastanka tvornice. Tada je, 1969. godine, kao predsjednik tadašnje općine Orahovica, u jednu talijansku tvornicu pločica poslao vagon orahovičke zemlje. Na temelju toga talijanski je Institut utvrdio da se od nje može raditi najkvalitetnija pločica te je tadašnji Fonda za nerazvijene općine odobrio prva sredstva za izgradnju tvornice. Tako je sve počelo i zbog toga je, tvrdi bivši predsjednik, za KIO keramiku emotivno vezan.

Mesić žali što se u ovom slučaju nije reagiralo ranije, kada je već bilo jasno da se s tvornicom nešto događa. 'Zašto su inspekcijske službe zakazale, zašto su zakazali kreditori i menadžment? Veliko je pitanje i stečaja. Je li mogla biti postignuta bolja cijena, je li se moglo promijeniti vlasničku strukturu pa da država preuzme tvornicu, a da vlasnici budu izvlašteni te da se promijeni vlasnička struktura?' upitao se Mesić i konstatirao kako se stečajem ne rješava problem jer ostavlja radnike bez posla.

Rješenje novonastale situacije, po Mesiću, treba tražiti ponajprije u ispitivanju zakonitosti dosadašnjih aktivnosti oko KIO keramike. Bio je na otvorenju novih postrojenja i tvrdi da je riječ o vrhunskoj tehnologiji proizvodnje. Nije mu logično zatvarati tvornicu koja je toliko tehnološki konkurentna.

Na upit novinara o prozivkama da je on, Mesić, i sam moguće nekome pogodovao u prodaji KIO-a sugerira da to nema smisla. Naime, tvrdi, on ima najviše interesa brinuti za opstanak tvornice jer ju je i stvarao. Novinare je zanimalo i kako je moguće da nitko od nadležnih nije reagirao na vrijeme. Mesić smatra da je tomu tako jer nema dovoljno kontrolnih mehanizama i tome pridodao: 'Pa pola Vlade vam sjedi u zatvoru!' I dobio pljesak.

Obrazlažući te mehanizme Mesić se prisjetio nekadašnjeg SDK (službe državnog/društvenog knjigovodstva). Njegov je zadatak bio kontrolirati sav platni promet u cijeloj zemlji. Čim su negdje uočene poteškoće moglo se na vrijeme reagirati. 'Sada mi to nemamo. FINA je doduše organizirana, ali ne onako. Imali smo najbolje organiziran platni promet. Sada ga, nažalost, nemamo', ukazao je Mesić, dodajući da bi bilo najbolje da je tvornica dana u ruke onome tko može osigurati tržište.

Bivši predsjednik podupire radnike u borbi za dva njihova zahtjeva - da dobiju svoje otpremnine i, drugo, da tvornica nastavi rad. Protiv je opcije da se tvornica rasformira i ode na neke druge prostore. Podupire ih u namjeri odlaska u Zagreb jer je to demokratski oblik izražavanja njihova mišljenja. Raspolaže i informacijama za koje ne zna koliko su točne, ali ih je moguće provjeriti, da je, u smislu kupovine KIO keramike, 'bilo i onih koji su nudili više, a nisu kupili tvornicu te da je bilo i onih koji su nudili tržište, pa ni oni nisu prošli'. O tome sada brigu treba voditi stečajni sud, ali ako je bilo kršenja zakona onda bi tu posla moglo imati i državno odvjetništvo i USKOK.

Ivan Mužar, predsjednik Udruge vjerovnika i bivših radnika KIO keramike, novinarima je izjavio da je radnicima prosvjednicima dobro došla Mesićeva podrška te je sada još jači u uvjerenju da će ostvariti svoje ciljeve. Smatra sramotnim da ni nakon deset dana prosvjeda nitko iz Vlade nije reagirao. U četvrtak odlaze na prosvjed u Zagreb - najprije će, u razdoblju od 9.30 do 10.30 sati, prosvjedovati ispred Ministarstva rada i poduzetništva, potom će, od 11 do 12 sati biti ispred HBOR-a te, na kraju, od 12.30 do 14 ispred sindikata EKN-a za koji smatraju da ih je najviše iznevjerio.

U slučaju da im se u dogledno vrijeme nitko ne obrati i ne ponudi pomoć, spremni su zatvoriti državnu cestu te blokirati ulazna vrata tvornice. Prije Mesićevog dolaska nekolicina je radnika za tportal izjavila da će od idućeg tjedna, ukoliko se ništa ne promijeni, štrajkati glađu. Mužar kaže da to ne bi sugerirao nikome jer se time ugrožava zdravlje, međutim, dodao je da je to osobni izbor pojedinaca među njima.