BRIGA ZA TEŠKO BOLESNU DJECU

Zajednički uspjeh građana, tvrtki, lokalne vlasti i države

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorio je danas novouređeni Odjel za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka, smješten na drugom katu polikliničke zgrade, koji se prostire na 320 kvadratnih metara i u koji je uloženo 3,2 milijuna kuna

Uređenje su financirali Vlada i Ministarstvo zdravlja sa po milijun kuna, Udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima Krijesnica u humanitarnoj akciji je prikupila 800 tisuća kuna, a Grad Rijeka donirao je 250 tisuća kuna. Također, oko 138 tisuća kuna darovali su građani i tvrtke.

Odjel ima 12 kreveta u sedam bolesničkih soba, opremljen je najsuvremenijom medicinskom opremom, s centralnom kompjuterskom jedinicom i monitorima za nadzor životnih funkcija.

Bolesni mališani, čije će liječenje u ovim prostorijama započeti sutra, od terapija će se moći odmoriti u izgrađenoj igraonici, a na odjelu se nalaze i soba s reverznom izolacijom za smještaj bolesnika s aplazijom srži nakon ciklusa agresivne terapije, Dnevna bolnica, prostorija za dijagnostičke i terapijske intervencije, kao i dnevni boravak za djecu, gdje je moguće održavanje individualne školske nastave. Novost je i to da će jedan roditelj uz bolesno dijete moći stalno boraviti, a predviđena je i mogućnost zbrinjavanja terminalno bolesnog djeteta s obitelji.

U Dječjoj bolnici Kantrida liječe se mališani iz triju županija, Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske, a trenutačno ih je na hematoonkološkom odjelu deset.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić je istaknuo da su problem dječje hematoonkologije zatekli diljem Hrvatske. 'U Rijeci smo taj problem riješili, prvenstveno na osnovu inicijative nevladine Udruge Krijesnica. Drugi problem je bolnica u Splitu, gdje je Dnevna bolnica bila zatvorena šest godina, no otvorit ćemo je prije Uskrsa, a treći problem je Klaićeva bolnica u Zagrebu, koja će biti gotova tijekom 2013. godine', obećao je Ostojić.

'Moja ideja o potrebi za novim uvjetima dječje onkologije stara je više od dva desetljeća, a borba za ovaj odjel trajala je više od šest godina', rekla je vidno uzbuđena pročelnica Odjela Jelena Roganović te se zahvalila svima, naročito Udruzi Krijesnica i novinarima Sanji Mikleušević i Robertu Zuberu na provođenju, kako je rekla, briljantne humanitarne akcije bez koje danas ne bismo bili ovdje. Novi odjel znači, uvjerena je Roganović, novu kvalitetu života bolesne djece i još bolje rezultate.

Predsjednik Udruge Krijesnica Zoran Cipek podsjetio je da su u veljači 2010. pokrenuli javnu akciju uz pomoć Hrvatske televizije te da su znatna sredstva, prikupljena u kratkom roku, bila na izdvojenom računu, oročena, kako ne bi gubila na vrijednosti dok traju građevinski radovi. 'Sigurno jedna od najtežih vijesti koju čovjek može čuti je ta da je njegovo dijete oboljelo od maligne bolesti. Sada, s ovim Odjelom, ta teška i mračna slika nije više takva. Uz malo svjetlo nade, Udrugu Krijesnica i sve građane koji su nam pomogli, ovaj odjel ima europske standarde i najbolje uvjete za liječenje djece', poručio je Cipek.

I riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo otvorenjem novog odjela, ali i najavom ministra da se sljedeće godine na Trsatu pokreće izgradnja druge faze nove Sveučilišne bolnice (pedijatrija i ginekologija).