u zagrebu

Zajednička sjednica hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH; Plenković: Ovo je prilika za unaprijeđenje odnosa

20.06.2023 u 11:19

Bionic
Reading

U tijeku je zajednička sjednica hrvatske i bosanskohercegovačke vlade u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

'Meni je veliko zadovoljstvo da se odražava treća sjednica, druga u mom mandatiu i cilj je nastavak i iskrenog i kontinuiranog partnerstva BiH i RH u svim aspektima suradnje', kazao je Plenković.

Premijer je naveo da su ovakve sjednice putokaz međuresornim tijelima za daljnje djelovanje.

'Ovu sjednicu održavamo s ciljem da unaprijedimo odnose između dviju zemalja', kazao je premijer.

Istaknuo je da je politička volja za podrškom BiH kad je riječ o Hrvatskoj i vladi je zaista snažna.

'BiH je naša susjedna prijateljska zemlja, poštujemo je. Poštujemo njezin teritorijalni integritet, poštujemo njezino ustrojstvo, i s te strane smo i koncipirali sjednicu u tri segmenta. Prvo je da podržimo snažno daljnju europsku perspektivu BiH, osobito nakon što je BiH stekla status za što smo se mi čvrsto zalagli. Druga tema je da unaprijedimo gospodarsku, prometnu, energetsku i prekograničnu suradnju dvije zemlje i treće da BiH bude stabilna', kazao je premijer.

Na dnevnom redu će biti tridesetak tema.

'Ovo je prilika da emancipiramo sve teme, i da svi članovi vlade psotanu svjesni širine tema bitnih za obje zemlje', kazao je Plenković.

Naveo je da četiri milijarde robne razmjene govori o intenzitetu gospodarske suradnje.

'Ovaj trend je odličan i želimo da se nastavi', poručio je Plenković.

Hrvatski premijer je kazao da žele da se nastavi i prometno povezivanje posebno istaknuvši potporu nastavka gradnje koridora VC kao i stavljanje u funkciju mosta Gradiška koji je već gotov.

Plenković je kazao da Hrvatska želi i da se realizira projekt južne plinske interkonekcije.

Plenković je uvjeren da je sjednica impuls za unaprijeđenje odnosa između Hrvatske i BiH.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je čestitala Plenkoviću na trudu u organizaciji sjednice.

Istaknula je da je Hrvatska jedan od najznačajnih gospodarskih partnera BiH.

  • +14
Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Borjanu Krišto, predsjedateljicu Vijeća ministara Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

'Još jednom ću naglasiti kako smo svjesni iznimnog značaja kao i presudne uloge Vlade RH u procesu donošenja odluke Europskog vijeća od 15. prosinca 2022. godine i na tome vam doista veliko hvala. Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH doista je poticaj svima nama da ubrzano krenemo na provedbi reformskih procesa i da intenziviramo našu međusobno suradnju kako unutar BiH tako i sa susjednim zemljama', kazala je Krišto.