UPOZORENJE IZ VUKOVARA

Zajednica povratnika od Srbije traži podmirenje ratne štete

12.04.2011 u 11:28

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemska podružnica Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) u otvorenom pismu predsjedniku Josipoviću i premijerki Kosor ponovno je aktualizirala pitanje naknade ratne štete za područja od posebne državne skrbi, a posebice za grad Vukovar

Ponavljajući da je o razmjerima štete koja je u agresiji prije 20 godina pričinjena Vukovaru informiran veliki dio hrvatskih građana, iz ZPH još jednom upozoravaju na ranije izrečen stav da su se u tom gradu dogodili – genocid, ekocid i kulturocid.

'Za više tisuća ubijenih i nestalih Vukovaraca nitko nije odgovarao i u Srbiji se sudi samo građanima srpske nacionalnosti iz Vukovara, ali ne i građanima Srbije koji su pomoću JNA uništavali grad. Iznimka je suđenje za Ovčaru koja je samo mali dio zločina učinjenog Vukovaru', stoji u pismu koje potpisuje Dragutin Glasnović, predsjednik vukovarsko-srijemskog ZPH-a.

Predsjednika Josipovića i premijerku Kosor taksativno se podsjeća i na više od 7.000 Vukovaraca, uglavnom civila, koji su bili zatočeni u logorima u Srbiji, navodeći da ta država ne priznanje postojanje logora, potom na više tisuća osoba koje su nakon rata postali invalidi i trajno onesposobljeni za rad, gubitak 20.000 radnih mjesta te na 15.000 stambenih jedinica koje su porušene ili devastirane i za koje nema priznavanja ratne odštete.

'Za prekomjerno granatiranje i sustavno rušenje Vukovara do sada ni protiv koga nije podignuta optužnica i nitko nije odgovarao za počinjeni zločin. Građani srpske nacionalnosti u Vukovaru ne prihvaćaju teret zla agresora, a mediji u Srbiji ne spominju velike snage JNA i rezervista iz Srbije koji su uništavali Vukovar', upozorava nadalje Glasnović i navodi da 'rastužuje činjenica da se ljudima koji su činili zločine u Hrvatskoj ovih dana dijele odličja što je još jedan dokaz umiješanosti Srbije u uništavanje Vukovara'.

Kao pozitivan primjer ZPH navodi dokumentarnu TV-seriju 'Rat za Dubrovnik' za koju tvrde da najbolje oslikava crnogorsku nelagodu i priznanje zločina te ukazuje na to da se u Crnoj Gori napad na Dubrovnik osuđuje, pa se čak pristalo i na plaćanje dijela ratne štete. 'Ne znamo kad ćemo imati prilike iz srpskih medija gledati seriju 'Rat za Vukovar' s istinitim i objektivnim prilazom zločina u Vukovaru', ogorčeno zaključuju u ZPH.