OBAVEZA JAVNE TELEVIZIJE

Zahtjev HRT-u: Prikažite 'Gazdu' u udarnom terminu!

16.03.2017 u 13:01

Bionic
Reading

Pravo je vrijeme za objavu dokumentarnog filma 'Gazda' redatelja Darija Juričana u programu Hrvatske televizije, poručuju pet sindikata i pet organizacija civilnog društva u zahtjevu upućenom u četvrtak Programskom vijeću i Glavnom ravnatelju HRT-a

Na ruke glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i članova Programskog vijeća te kuće poslan je zahtjev za prikazivanje 'Gazde' uz obrazloženje da se u tom dokumentarnom filmu kroz informativan i relevantan istraživački rad obrađuju društveni i politički procesi tranzicije i privatizacije te poslovanje najveće hrvatske korporacije.

Dokument: "Zahtjev za uvrštavanje filma 'Gazda' u program HRT-a"

'Budući da navedeni procesi i danas snažno utječu na živote i sudbine građanki i građana Hrvatske, ovaj film predstavlja iznimno važan dokument čije je prikazivanje nedvojbeno u javnom interesu, stoga smatramo kako je obaveza javne televizije prikazati film u terminu koji će omogućiti da bude vidljiv najširoj javnosti u Republici Hrvatskoj, sukladno pravilima HRT-a', navode potpisnici.

To su Hrvatska udruga radničkih sindikata, Nezavisni cestarski sindikat, Sindikat Nova solidarnost, Sindikat Preporod, TEHNOS – Strukovni sindikat radnika u HEP-u, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), GONG, Pravo na grad, Savez udruga Klubtura i Zelena akcija.

'Polazeći od pretpostavke da je u obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna o svakom političkom utjecaju i komercijalnom interesu, kako je istaknuto u čl. 1. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, i uvažavajući programska načela HRT-a koja nalažu trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informiranje javnosti o činjenica, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa (čl. 7. Zakona o HRT-u), očekujemo pozitivno rješavanje ovog zahtjeva', poručili su potpisnici čelništvu HRT-a.