OBLJETNICA PADA GRADA

Zagrepčani palili svijeće za žrtve Vukovara

17.11.2010 u 21:21

Bionic
Reading

Paljenjem lampaša uzduž Ulice grada Vukovara u Zagrebu te potom ispisivanje lampašima imena grada Vukovara i križa u sredinu kojega je postavljena velika svijeća od dva metra Zagrepčani su večeras obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Pod sloganom "I reći ću vam samo još jednu stvar - Zapamtite Vukovar" Dane sjećanja na žrtvu Vukovara već tradicionalno organizira Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb-Trnje. Pridružile su im se sve braniteljske udruge i klubovi te djeca, mladi i drugi građani.

Uz Ullicu grada Vukovara (devet kilometara) s obiju strana zapaljeni su lampaši u sjećanje na sve poginule branitelje i civile koji su dali život za obranu grada Vukovara i slobodu Hrvatske. Paljenje lampaša predvodila su djeca i mladi iz osnovnih i srednjih škola.

Središnje događanje počelo je dolaskom kolone motorista branitelja s "Vukovarskim svjetlom mira". Na travnjak kod križanja Ulice Hrvatske bratske zajednice i Ulice grada Vukovara postavljeni su lampaši u obliku imena grada Vukovara i križa sa svijećom. Čast paljenja lampaša ove je godine pripala učenicima i nastavnicima iz Osnovne škole "Rapska", a svijeću je upalio Vukovarac i branitelj Vukovara Zoran Brekalo.

Odana je počast i zahvalnost te se molilo za sve one koji su stradali u obrani Vukovara i Hrvatske, a program je uveličao simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske. Izaslanik vojnog ordinarija msgr. Jurja Jezerinca vlč. Milenko Majić u molitvi je zahvalio Bogu "za naše prijatelje koji su nam bliski i dragi i koji su život svoj dali u obrani Vukovara i naše domovine". "Učini Gospodine da nas njihova žrtva danas sve više povezuje te u miru i prijateljstvu zajednički upoznamo Tvoje obećanje da ćeš i nama biti vjeran kad umremo", istaknuo je velečasni Majić.

Predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a Tihomir Kordić zahvalio je građanima i djeci koji su došli na Ulicu grada Vukovara ili su upalili svijeću u svojim prozorima. "Vukovar je postao simbol za sva herojstva i žrtve Domovinskog rata, ali ne zbog imena grada, već zbog hrvatskih branitelja", istaknuo je Kordić. Rekao je da "ovo nije govor mržnje, nego samo podsjećanje na mržnju koja je dovela do takve žrtve - mržnju koju smo pobijedili srcem i ljubavlju prema domovini".

Klub veterana 148. brigade HV-a u suradnji sa svim braniteljskim udrugama i klubovima obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara počeo je 13. studenoga posjetom Bogdanovcima i Vukovaru, gdje su u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova od gvardijana preuzeli "Vukovarsko svjetlo mira" i donijeli ga u Zagreb. Branitelji motoristi večeras su ga simbolično donijeli na središnji događaj. Najavili su da će se sveta misa zadušnica za sve stradale u Vukovaru i Hrvatskoj održati sutra, 18. studenoga, u 19 sati u župnoj crkvi Sv. Mati Slobode.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara pridružio se i zagrebački HDZ. Oni su se nakon koncelebrirane mise u crkvi Svete obitelji sudjelovali u paljenju lampaša uzduž Ulice grada Vukovara te se potom pridružili središnjem događanju.