PRESUDA TRGOVAČKOG SUDA

Zagrebu dolazi na naplatu odšteta zbog propalih radova na Dinamovom stadionu

20.02.2024 u 17:27

Bionic
Reading

Gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću na naplatu bi mogla stići još jedna afera njegovog prethodnika Milana Bandića. Na tu aferu Tomašević je upozoravao još 2018. dok je bio oporbeni zastupnik u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

Riječ je o propaloj obnovi atletske staze na stadionu Dinama, zbog čega će grad tvrtki koja ju je trebala raditi morati platiti pozamašnu odštetu. Naime, Trgovački sud u Zagrebu donio je nedavno nepravomoćnu presudu prema kojoj Grad Zagreb mora tvrtki Izgradnja Futura platiti gotovo 50 tisuća eura odštete, upravo zbog ugovorene, ali nerealizirane obnove atletske staze na Dinamovom stadionu. Ugovor je između Grada Zagreba i Izgradnje Futura bio je sklopljen u prosincu 2017. a težio je nešto manje od 6,9 milijuna kuna, odnosno oko 920 tisuća eura., piše N1.

Milijunska ulaganja u stadion

Bio je to nastavak uređenja Dinamovog stadiona na kojem su natkrivane tribine, a postavljena je i rasvjeta. Prema javno dostupnim podacima do tada je već bilo uloženo oko 500 milijuna kuna u uređenje stadiona. Onda je Grada Zagreb odlučio platiti još ovih 6,9 milijuna kuna za uređenje atletske staze.

Izgradnja Futura koja je pobijedila na javnom natječaju za taj posao, odmah je kao podizvođača angažirala tvrtku Maxmar grupa. Nakon toga su krenuli problemi. Utvrđuje se, stoji u presudi, da predviđena atletska staza koja bi imala četiri staze uopće ne bi bila u skladu s atletskim natjecateljskim pravilima budući da uobičajeno postoji osam staza. Veću, pak, čulo se tijekom sudskog postupka, nije bilo moguće izgraditi zbog rasvjetnih stupova koji su bili postavljeni.

Konzultacije o tome provedene su s Hrvatskim atletskim savezom tek nakon sklapanja ugovora s Izgradnja Futurom.

Tomaševićevo zastupničko pitanje

Osim toga, tada oporbeni Tomašević otvara pitanje obnove atletske staze i u Gradskoj skupštini. Zanima ga zašto je za podizvođača angažirana baš Maxmar grupa, tvrtka vlasništvu Miljenka Sakomana, dugogodišnjeg direktora Dinamovog stadiona.

Samo dan nakon tog zastupničkog pitanja, prema nepravomoćnoj presudi u koju smo dobili uvid, Grad Zagreb 1. veljače 2018. obavještava Izgradnja Futuru o raskidu ugovora za atletsku stazu. Objašnjavaju to nemogućnošću gradnje cjelovite staze o čemu se nisu na vrijeme konzultirali s atletskim savezom.

Upravo će to biti propust kojeg je utvrdio i Trgovački sud u Zagrebu.

Šteta zbog raskinutog ugovora

Nepravomoćnom presudom Trgovački sud u Zagrebu prihvaća tužbeni zahtjev Izgradnja Future koja je tražila povrat gotovo 50 tisuća eura uloženih u pripremu projekta.

“Riječ je o šteti koja se sastoji u stvarnim troškovima koje smo imali vezano za pripremu projekta, kao i o izmakloj koristi koju smo mogli osnovano očekivati po redovnom tijeku stvari da nije bilo štetne radnje Grada Zagreba, odnosno jednostranog raskida ugovora”, naveli su u tužbi predstavnici Izgradnje Futura.

Grad Zagreb se tijekom cijelog postupka pozivao na pravo da raskine ugovor budući da su nakon njegovog zaključenja utvrdili kako predviđena atletska staza ne bi zadovoljila potrebne norme i uvjete.

Što je na kraju utvrdio sud?

“Staza ne bi zadovoljila prisilne propise, zbog čega iz ekonomskih razloga nije bilo opravdano održati ugovor na snazi”, objašnjavali su predstavnici Grada Zagreba u odgovoru na tužbu. Dvojica svjedoka iz Grada Zagreba pojasnila su u svojim iskazima na sudu kako doista nije bilo moguće izgraditi osam atletskih staza, već samo četiri. Na takvom objektu, pojasnili su, ne mogu se održavati natjecanja što su doznali tek naknadno kada su se savjetovali s Hrvatskim atletskim savezom.

“Propuštanjem prikupljanja potrebnih informacija o specifikacijama atletskih staza podobnih za provođenje natjecanja i sklapanjem Ugovora s Izgradnjom Futura za uređenje atletske staze na stadionu Maksimir s četiri staze, usprkos znanju o poziciji ranije postavljenih rasvjetnih stupova, Grad Zagreb je propustio postupiti s pažnjom dobrog stručnjaka, a koja se od njega kao jedinice lokalne samouprave opravdano zahtijeva”, navedeno je u obrazloženju nepravomoćne presude na koju je Grad Zagreb već uložio žalbu.