KRŠILI PRAVA ZAPOSLENIKA

Zagrebački sud presudio Amnesty Internationalu: Krivi su!

27.01.2016 u 15:10

Bionic
Reading

Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da je Amnesty International Hrvatska (AIH) u stečaju donio nedopuštenu odluku o otkazu ugovora o radu zaposleniku Edinu Tuzlaku, ali je odbio njegov zahtjev da ga se vrati na posao u roku od osam dana jer je AIH obustavio svoje poslovanje još 2013. godine

Edin Tuzlak u tužbi je tvrdio da je u Amnesty Internationalu bio zaposlen od lipnja 2001. kao koordinator za kampanje, medije i aktivizam, a AIH mu je u ožujku 2010. dao otkaz.

Presudom Općinskog suda i potvrdom Županijskog suda 2012. bilo je utvrđeno da je odluka o otkazu bila nezakonita te je AIH-u bilo naloženo da Tuzlaka vrati na staro radno mjesto. No AIH to nije učinio nego je od Tuzlaka tražio potpisivanje novog ugovora na mjesto asistenta za izradu publikacija o socijalnim i ekonomskim pravima, na što on nije pristao.

Tuzlak tvrdi da je nakon toga svakodnevno dolazio na posao te da su ispred njega stavljane verzije ugovora o radu koje su se razlikovale samo u datumu, dok u srpnju te godine nije primio potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu kao asistent za izradu publikacija o socijalnim i ekonomskim pravima iako takav ugovor nije potpisao. S tim ga je danom Amnesty International prijavio na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, no Tuzlak tvrdi da mu je time dan i otkaz na temelju prethodnog  ugovora o radu iz 2001. koji mu, prema njegovoj tužbi, nikada nije bio dostavljen niti obrazložen.

Zastupnici Amnesty Internationala isticali su da je nakon primitka pravomoćne presude Tuzlak bio pozvan da se vrati na posao, ali da presudom nije bila određena obveza da ga se vrati na staro radno mjesto jer ono više nije postojalo. Isticali su i da je Tuzlak bio posve nezainteresiran za rad te da je odbijao potpisati bilo kakav dokument na temelju kojeg bi se izvršila prijava kod nadležnih institucija. Zbog toga mu je bila i izdana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu u kojoj nije bilo ničeg nezakonitog.

Sud je u obrazloženju presude istaknuo da je AIH u ovom slučaju povrijedio prava iz radnog odnosa. Naveo je i da Zakon o radu ne dopušta mogućnost rasporeda na drugo radno mjesto bez suglasnosti radnika zbog čega je postupanje Amnesty International bilo nezakonito, a odluka o otkazu iz 2001. nedopuštena.

No sud je ustvrdio i da su u zahtjevu Tuzlaka da ga se vrati na posao nastupile nove okolnosti jer je stečajna upraviteljica AIH-a u travnju 2013. donijela novu odluku o otkazu koju Tuzlak nije pobijao. Sud je istaknuo i da zbog toga Tuzlak više ne može tražiti vraćanje na radno mjesto budući da mu je tada prestao radni odnos, a i Amnesty International je 2013. obustavio svoje poslovanje u Hrvatskoj.