pomutnja u radu

Zagrebačka skupština još nije 'skinula' ni prvu točku s dnevnog reda

12.09.2022 u 15:52

Bionic
Reading

Zagrebačka gradska skupština od početka zasjedanja još nije raspravila nijednu točku dnevnog reda, a iako predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac tvrdi da je njegov klub i dalje cjelovit, oporba nagađa da je došlo do raskola unutar SDP-a zbog prekida koalicije s Možemo!

“Želimo na govornici gospodina Gotovca da znamo imamo li ili ne skupštinske većine, imamo li ili nemamo predsjednika Gradske skupštine”, zatražio je HDZ-ov Mislav Herman na sjednici, na kojoj do popodnevnih sati još nije raspravljena nijedna odluka.

Pomutnju u rad skupštine, ali i nesigurnost o tome kako sada stoji skupštinska većina, unio je među oporbene zastupnike prekid koalicijske suradnje SDP-a s Možemo!, kao i zahtjev vodstva zagrebačkog SDP-a da se Klisović odrekne funkcije predsjednika skupštine, koji su zbog sumnje u postojanje većine, tražili pauzu za pauzom.

Ipak, Klisović je u ponedjeljak nastavio voditi sjednicu s te funkcije, ali ne bez doze nelagode pa je u kratkoj izjavi medijima uputio ispriku građanima što skupština zastajkuje s radom, iako su trebali odlučivati o važnim pitanjima.

"Puno je tu problema koje treba riješiti u gradu Zagrebu, a ako sam ja problem, onda grad Zagreb problema nema”, rekao je u izjavi.

Dodao je da očekuje da će SDP kao stranka “razgovarati i donijeti odluku i o pitanju predsjednika gradske skupštine koju će on poštivati.

Ostavku je od njega sinoć zatražio šef gradskog SDP-a Viktor Gotovac, koji smatra da ta funkcija, koja je proizašla iz sporazuma koji je sada raskinut, zbog toga više ne pripada SDP-u.

“Apsolutno uvažavam Joška Klisovića, međutim mi više nemamo sporazum o koaliciji, a jedna od točaka tog sporazuma je bila da će SDP imati predsjednika skupštine”, poručio je Gotovac.

Gotovac: Suradnja je bila nepraktična i apstraktna

Na nagađanja oporbe da je unutar SDP-a raskol zbog prekida koalicije s Možemo!, Gotovac je novinarima poručio da SDP-ov klub zastupnika i dalje ima "petero članova", a za Klisovića je poručio da je "dobar čovjek" te da je siguran da je on još uvijek SDP-ovac.

Novinarima je i detaljno objasnio da se zagrebački SDP odlučio na prekid suradnje zbog nepraktičnog i apstraktnog sporazuma, u kojemu SDP nije bio pravi sugovornik vladajućima.

“U Skupštini je bilo nesporazuma, neodgovorenih pitanja i neiskominiciranih stvari”, rekao je.

Dodao je da oni “žele suradnju”, te da su sve to važni razlozi da s Možemo! počnu razgovarati o suradnji kroz spektar ozbiljnih tema i da o tome zajedno traže odgovore, a ne parcijalno i jednostrano”.

“Jedno vrijeme smo imali sastanke s platformom Možemo!, ali se često znalo dogoditi da smo na sastanku čuli jedne stvari, a drugi dan iz novina čitali neke druge”, istaknuo je Gotovac.

Gotovac je potvrdio da se danas u Klubu SDP-a sastao s predsjednikom Stranke rada i solidarnosti Slavkom Kojićem, no demantirao je nagađanja da su s njime razgovarali o kreditu Zagrebačkog holdinga od 240 milijuna kuna.

“Bila je kava sa Slavkom Kojićem. Sasvim privatno je bio u klubu, i nismo bili sami. Bio je i Petek i nismo o toj temi razgovarali s njime”, rekao je Gotovac ustvrdivši da je s Kojićem pričao o njegovoj supruzi, koja je Gotovčeva kolegica na poslu.

Upitan postoji li dvojna politika unutar nacionalne i zagrebačke razine SDP-a o suradnji s platformom Možemo!, Gotovac je istaknuo da se o njegovom raskidu nije konzultirao s vrhom stranke, ali i da to spada u domenu gradske organizacije.

“Meni nitko nikada nije rekao da je protiv raskida koalicijskog sporazuma s Možemo!, a to statutarno pripada gradskoj razini stranačke organizacije”, poručio je Gotovac.

Na pitanje očekuje li isključenje iz stranke zbog tog poteza, odgovorio je kako će takvu odluku, ako je bude, prihvatiti.

“Ja se ne bavim očekivanjima - bit će što će biti. Ja ću svaku odluku prihvatiti, pa čak i ona koja je za mene negativna, prihvatljiva je”, poručio je Gotovac.

Dodao je da od njega neće čuti napade ni na koga, “a pogotovo ne na Peđu Grbina (predsjednika SDP-a)”.

Iz stručne službe Gradske skupštine, potvrdili su da je Klub SDP-a zatražio smjenu članova SDP-a Davorke Moslovac Forjan, Renata Peteka i Dine Vasić s mjesta predsjednika radnih odbora Skupštine.