prekršeno je više zakona

Policija o prosvjedu protiv covid potvrda: Još utvrđujemo tko je organizator, a u potrazi za napadačem na novinara koristimo snimke s kamera

21.11.2021 u 14:08

Bionic
Reading

Tijekom jučerašnjeg prosvjeda održanog protiv mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom prekršeno je nekoliko zakona, naveli su na konferenciji za novinare u zagrebačkoj policiji

Načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović na konferenciji za novinare o prosvjedu održanom u subotu u Zagrebu rekao je da se na više lokacija održalo policiji neprijavljeno mirno okupljanje i javni prosvjed.

'Organizator okupljanja se još utvrđuje i intenzivno se provode izvidi s ciljem utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je došlo do ovog neprijavljenog javnog prosvjeda', rekao je Posilović, javlja Nova TV.

Dodao je kako PU zagrebačka u pravilu ne komentira podatak o broju okupljenih građana, pogotova kad nema prijavljenog organizatora. Kaže da mogu potvrditi da je bilo okupljeno više tisuća građana, ne samo iz Zagreba.

'Tijekom tih aktivnosti, došlo je do verbalnog i tjelesnog napada na pripadnika jedne medijske kuće, podnesena je prijava u prostorijama policije. Poduzete su radnje s ciljem rasvjetljavanja situacije', naglasio je i dodao kako se ovakva događanja audio i vizualno snimaju te da se snimke provjeravaju, a koriste i snimke s kamera Grada Zagreba.

  • +8
Kolona prosvjednika protiv covid potvrda krenula s Trga Francuske Republike Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

'Obavit će se razgovori s očevicima ako se oni utvrde. Iz sredstava javnog priopćavanja imamo informacije o verbalnim napadima na nekoliko osoba iz sredstava javnog prioćavanja, no prijava policiji o tome za sada nema. Ako ima oštećenika, pozivamo ih da te napade prijave kako bi se istražili', rekao je Posilović i dodao kako je cjelokupno okupljanje provedeno bez drugih intervencija policije.

'Možemo potvrditi da je nakon održanog središnjeg dijela prosvjeda dio prosvjednika upućen pred zgradu HRT-a. Imali smo saznanja da se takvo što može dogoditi pa su policijski službenici bili i tamo', rekao je te dodao kako na tom dijelu okupljanja koje je snimljeno, nije došlo do policijske intervencije.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Na pitanje o neprijavljenom prosvjedu kaže kako nema organizatora pa nije stečen uvjet za sprječavanje takvog okupljanja, no policija radi na tome da se organizator, ili više njih, pronađe i da se protiv istih provede određena prekršajna mjera.

'Nemamo ni vidljivu redarsku službu, pa je i tu prekršen zakon', dodao je. Navodi da nije bilo nedozvoljenih znakovlja, osim onoga što su zabilježile kamere medijskih kuća.

Navodi i kako je kod spomenika Josipu banu Jelačiću zapaljena hrvatska zastava pa je time prekršen još jedan zakon kao i u slučaju paljenja nedozvoljene pirotehnike.

  • +3
Prosvjednici protiv covid potvrda na Trgu bana Jelačića Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Posilović kaže da ih nije iznenadio broj okupljenih građana te da su brojnim policajcima spriječili potencijalne incidente.

'U ovom trenutku smo koncentrirani na kriminalističko istraživanje događaja vezanih uz novinara', rekao je.