za pokrivanje minusa

Zagrebačka Gradska skupština dala suglasnost za zaduženje Vodoopskrbe i odvodnje od 400 milijuna kuna

09.12.2020 u 18:49

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu su donijeli niz odluka koje se odnose na pokriće manjka iz prethodnih godina, suglasnost Vodoopskrbi i odvodnji d.o.o. za dugoročno zaduživanje od 400 milijuna kuna te pomoć umjetnicima radi ublažavanja posljedica koronavirusa.

Odlukom o sukcesivnom pokriću manjka iz prethodnih godina koju su zastupnici u nastavku sjednice većinom glasova prihvatili na sjednici utvrđuje se način pokrića prenesenog manjka iz prethodnih godina, u iznosu od 1,3 milijardi kuna koji se prenosi i planira pokriti u razdoblju 2022. - 2025.

U ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a Darko Liović kazao je da zastupnicima nije objašnjeno zašto taj deficit nije predložen za pokrivanje u 2021.

"Niste se ni potrudili pokazati da vam je bar malo stalo da dio duga kojeg ste vi napravili i potrošili pokrijete sami nego ste jednostavno rekli neka to pokriva buduća Gradska uprava. To je politika 'troši danas, plaćaj sutra' - tako se ponaša uprava i gradonačelnik", zaključio je.

"Da se u bilo kojoj pravnoj osobi pet godina radi gubitak i da se predviđa slijedećih pet godina da se on pokrije, pokušajte se pitati što bi se dogodilo s tom upravom", kazao je Vladimir Ferdelji (U ime Kluba Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija). Vlasnici bi, dodao je, tu upravu sigurno promijenili.

"Uvjeren sam da građani znaju tko je vlasnik ovih svih sredstava i da će učiniti svoj posao", poručio je.

Skupština je većinom glasova dala suglasnost trgovačkom društvu Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. za dugoročno zaduživanje ugovaranjem kredita kod Kluba banaka u iznosu od 400 milijuna kuna, s namjenom za financiranje ulaganja u vodnokomunalnu infrastrukturu.

Iz oporbenih klubova naglašavaju da nemaju ništa protiv toga da se ulaže u infrastrukturu i razvoj, no ostaje pitanje vezano za transparentnost - da se pojedinačno zna u što će se uložiti 400 milijuna kuna te pitanje kako će to biti financirano.

  • +21
Skupština Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

SDP-ov Liović naglašava da će građani platiti 57 milijuna kuna kamata na ovaj kredit u idućih 12 godina koliko traje otplata. 

Njegov stranački kolega Saša Molan drži da se ta investicija trebala financirati iz redovne djelatnosti, "a ovaj potez govori o trenutnom stanju u trgovačkom društvu i načinu vođenja".

"Kada bi ovih 400 milijuna imalo smisla? Da se upotrijebi u investiciju treće faze pročistača otpadnih voda jer jedino ViO može biti investitor. Ovo je prikrivanje lošeg vođenja i financijskog stanja radi neozbiljnog i neodgovornog upravljanja financijama", ustvrdio je.

Zastupnici su većinom glasova poduprli odluku o jednokratnoj potpori Grada Zagreba od 5000 kuna bruto samostalnim umjetnicima radi ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom.