NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

Zagrebačka banka podiže kamate na kredite

29.12.2008 u 21:54

Bionic
Reading

Zagrebačka banka, 1. siječnja 2009. diže kamatne stope na sve kredite građana, i to od 0,5 pa čak do 1,7 posto. Za kredit od 750.000 kuna na 15 godina građani su plaćali anuitet (rata+glavnica) s kamatom od 6,3 posto 6451,13, a sada će plaćati 7167,39 kuna

Kamate su s ovim povećanjem dosegnule najveću razinu u zadnjih 6 godina. Točnije, u prosincu 2002. godine prosječna kamata na sve kredite građana iznosila je 9,5 posto, a na stambene kredite 7,42 posto. Sve do prije dva tjedna bankari su uvjeravali građane da je moguć čak i pad kamata početkom iduće godine ako se nastavi pad kamata na europskim bankarskim tržištima, piše Jutarnji list

Usprkos svemu tome u Zabi ovaj potez opravdavaju rastom kamata na domaćem tržištu, ali i premije rizika na padajuće kamate na europskom tržištu. Riječ je, kažu, “o prvoj takvoj korekciji od veljače 2008., od kada je do danas došlo do višestrukog rasta troškova financiranja i na inozemnom i domaćem tržištu”.

Novogodišnja čestitka građanima stići će u obliku veće rate kredita. Tako će kamata na stambeni kredit u eurima za mlade umjesto trenutnih 6,5% iznositi 7%, dok će za standarni kredit umjesto 7% biti 7,5%. Postojeća kamatna stopa kod stambenog kredita za mlade vezana uz CHF povećana je sa 5,8% na 6,3%, odnosno od 6,3% na 6,8% u standardnoj ponudi.

Najveće povećanje napravljeno je kod stambenih kredita u kunama gdje će kamatna stopa umjesto trenutnih 6,3% iznositi čak 8%. Povećane su i kamate na standardne gotovinske kredite u kunama vezane uz euro i one će se kretati od 10 do 10,2%. Porasle su i kamate na auto kredite vezane uz CHF sa 6,55% na 6,95%, odnosno sa 6,5% na 8,25% za isti kredit u kunama.

Nove kamatne stope promijenit će visinu rate na kredite koji dospijevaju u veljači iduće godine, o čemu će građani dobiti obavijesti u siječnju. Nisu porasle jedino kamate na postojeće studentske i umirovljeničke kredite. Kao opravdanje u upravi Zabe navode povećanje kamata na domaćem tržištu gdje je međubankarska kamatna stopa na tjedan dana (tjedni ZIBOR) porasla sa stabilnih 5% krajem rujna na rekordnih 19,4% krajem studenog.

Na promjenjivost navedenih kamatnih stopa, ističu, dodatno utječe i neizvjesnost oko daljnjih uvjeta po kojima će se provoditi obratne repo aukcije središnje banke. Zaba će omogućiti građanima promjenu valute kredita bez naknade do kraja ožujka iduće godine.