NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

Zagrebačka banka podiže kamate na kredite

Zagrebačka banka

Zagrebačka banka

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Zagrebačka banka, 1. siječnja 2009. diže kamatne stope na sve kredite građana, i to od 0,5 pa čak do 1,7 posto. Za kredit od 750.000 kuna na 15 godina građani su plaćali anuitet (rata+glavnica) s kamatom od 6,3 posto 6451,13, a sada će plaćati 7167,39 kuna

Kamate su s ovim povećanjem dosegnule najveću razinu u zadnjih 6 godina. Točnije, u prosincu 2002. godine prosječna kamata na sve kredite građana iznosila je 9,5 posto, a na stambene kredite 7,42 posto. Sve do prije dva tjedna bankari su uvjeravali građane da je moguć čak i pad kamata početkom iduće godine ako se nastavi pad kamata na europskim bankarskim tržištima, piše Jutarnji list

Usprkos svemu tome u Zabi ovaj potez opravdavaju rastom kamata na domaćem tržištu, ali i premije rizika na padajuće kamate na europskom tržištu. Riječ je, kažu, “o prvoj takvoj korekciji od veljače 2008., od kada je do danas došlo do višestrukog rasta troškova financiranja i na inozemnom i domaćem tržištu”.

Novogodišnja čestitka građanima stići će u obliku veće rate kredita. Tako će kamata na stambeni kredit u eurima za mlade umjesto trenutnih 6,5% iznositi 7%, dok će za standarni kredit umjesto 7% biti 7,5%. Postojeća kamatna stopa kod stambenog kredita za mlade vezana uz CHF povećana je sa 5,8% na 6,3%, odnosno od 6,3% na 6,8% u standardnoj ponudi.

Najveće povećanje napravljeno je kod stambenih kredita u kunama gdje će kamatna stopa umjesto trenutnih 6,3% iznositi čak 8%. Povećane su i kamate na standardne gotovinske kredite u kunama vezane uz euro i one će se kretati od 10 do 10,2%. Porasle su i kamate na auto kredite vezane uz CHF sa 6,55% na 6,95%, odnosno sa 6,5% na 8,25% za isti kredit u kunama.

Nove kamatne stope promijenit će visinu rate na kredite koji dospijevaju u veljači iduće godine, o čemu će građani dobiti obavijesti u siječnju. Nisu porasle jedino kamate na postojeće studentske i umirovljeničke kredite. Kao opravdanje u upravi Zabe navode povećanje kamata na domaćem tržištu gdje je međubankarska kamatna stopa na tjedan dana (tjedni ZIBOR) porasla sa stabilnih 5% krajem rujna na rekordnih 19,4% krajem studenog.

Na promjenjivost navedenih kamatnih stopa, ističu, dodatno utječe i neizvjesnost oko daljnjih uvjeta po kojima će se provoditi obratne repo aukcije središnje banke. Zaba će omogućiti građanima promjenu valute kredita bez naknade do kraja ožujka iduće godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi