BEZGRANIČNA SOLIDARNOST

Zagreb Pride na Povorci ponosa u Beogradu

18.09.2009 u 23:32

Bionic
Reading

U Beogradu će se u nedjelju održati Povorka ponosa lezbijki, gayeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba: Belgrade Pride 2009 – 'Vreme je za ravnopravnost'. Unatoč visokom sigurnosnom riziku, na skupu koji se organizira prvi puta nakon osam godina, sudjelovat će i 40-ak osoba iz Zagreba, Rijeke, Slavonskog Broda i Vukovara

ZAGREB - U MUP-u Srbije obavljaju se posljednji dogovori i sigurnosne pripreme za nedjeljnu Povorku ponosa, koju će osiguravati oko 5000 policajaca. MUP procjenjuje da bi homofobnih ekstremista i navijača moglo biti i duplo više, piše srbijanski Press.

'Zasad imamo informacije da u dogovoru s navijačima Partizana dolaze navijači PAOK-a iz Soluna, dok fanovi Olimpijakosa dolaze kod 'zvezdaša'. Očekuje se grupa navijača iz Sofije, kao i iz Republike Srpske. Najstrašnije je što se organiziraju djeca po školama i što će biti puno maloljetnika. Nakon strašnog događaja s francuskim navijačima, traži se način da se sigurnost podigne na još višu razinu', navode u MUP-u.

Kako saznaje Press, MUP je do petka poslijepodne pregovarao s organizatorima da otkažu Povorku ponosa, ali i sa predstavnicima desničarskih organizacija o mogućim posljedicama u slučaju izazivanja incidenata.

Ministarska opravdanja

Povorci ponosa neće se pridružiti niti jedan srbijanski ministar, ajedini predstavnik države bit će državni tajnik u Ministarstvu zaljudska i manjinska prava Marko Karadžić. U kabinetu premijera Pressuje rečeno da je premijer Mirko Cvetković odlučio ne doći na paradu, apotpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Mlađan Dinkić nećedoći 'zbog privatnih obaveza'. Ministar za ljudska i manjinska pravaSvetozar Čiplić je 'zbog zdravstvenih razloga' spriječen, a ministar zainfrastrukturu Milutin Mrkonjić u nedjelju ima 'zgusnut raspored'.Potpredsjednik Vlade zadužen za europske integracije i ministarznanosti Božidar Đelić otišao je u Pariz da provede vikend s obitelji.

Beogradsku Povorku ponosa podržale su brojne nevladine organizacije u regiji, međunarodne organizacije, javne osobe u iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Političku potporu izrazili su i švedska vlada u svojstvu predsjedavateljice EU, te nizozemsko, američko, britansko i francusko veleposlanstvo u Srbiji, priopćili su Marko Jurčić i Franko Dota iz Zagreb Pridea.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, Povorka ponosa je 'skup iznimno visokog rizika' te je srbijanska vlada priopćila da 'državni organi trebaju osigurati izražavanje jednakopravnosti i različitosti'.

'U krhkim demokracijama, kakve su i hrvatska i srpska, Povorke ponosa mnogo su više od svoje uobičajene definicije - manifestacije radikalnog prkosa i otpora tradicionalnim patrijarhalnim moralnim normama. One su i izazov demokraciji, pokazatelj spremnosti društva za uključivost svih ljudi, te ispit države za primjenu svih pravnih normi i ustavnog prava na slobodno okupljanje, izražavanje i kretanje. Povorke ponosa su i oblik borbe LGBTIQ osoba za izravnu primjenu osnovnog ljudskog prava na dostojanstvo, postojanje, naših neotuđivih prava za koje se borimo i za koje ćemo se beskompromisno uvijek boriti. Zbog tih razloga beogradski pride nadilazi granice grada i zemlje u kojoj će se održati jer postaje bitan element demokratizacije cijele regije, kao i korak u borbi za ljudska prava u cijelom svijetu', poručili su Jurčić i Dota.

Prema njihovim riječima, nedjeljna Povorka ponosa od iznimne je važnosti i simboličkog značaja za LGBTIQ aktiviste i aktivistkinje iz Hrvatske, budući da je upravo 'tužno i bolno iskustvo, sjećanje žena i lezbijki iz Zagreba koje su 2001. sudjelovale na razbijenoj Paradi ponosa potaklo sve nas da 2002. održimo prvu Povorku ponosa i prvi Zagreb Pride. Veoma smo ponosni/e i sretni/e što ćemo svjedočiti ovom velikom i povijesnom trenutku'.

Dok Zagreb Pride izražava bezrezervnu podršku Organizacijskom odboru beogradske Povorke, svim hrabrim prijateljima i prijateljicama koje će u solidarnosti podržati i sudjelovanjem, organizatori Povorke ponosa priopćili su da će tom događaju prisustvovati i ombudsman - zaštitnik građanskih prava Saša Janković te beogradska ombudsmanica Dušanka Gaćeša.