prevencija

Zagreb postao dio Europske mreže gradova bez droga

09.07.2019 u 15:47

Bionic
Reading

Zagreb je u utorak postao dio Europske mreže gradova bez droge te se obavezao odbaciti sve zahtjeve za legalizacijom droga i sustavno promicati programe prevencije, izvijestili su iz Grada

'Droge su neprekidno rastuća, višestruka prijetnja našim društvima. Zato je nužna koordinacija na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini kako bi se problem što učinkovitije rješavao', rekao je predsjednik zagrebačkog Povjerenstva za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti Ivan Ćelić.

Rezoluciju su potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Europske mreže gradova bez droga Viggo Lutcherath. Zagreb se potpisom obavezao raditi na liječenju i savjetovanju ovisnika te raditi na suzbijanju bilo kakve zloupotrebe droga.

Oko 96 milijuna Europljana probalo je neku vrstu ilegalnih droga tijekom života, a procjenjuje se da godišnje 1,2 milijuna ljudi započinje liječenje od ovisnosti. To, ističe Ćelić, dodatno tjera na sustavno rješavanje problema s drogama i ulaganje u programe prevencije.

Grad je u suradnji s Institutom Ruđer Bošković proveo analizu urinarnih biomarkera šest ilegalnih droga i dvaju terapeutskih opioida u otpadnim vodama 2009. i 2014. godine.

Značajan porast potrošnje amfetamina, ecstasyja i kanabisa

Uočen je značajan porast potrošnje amfetamina, ecstasyja i kanabisa - prosječna potrošnja amfetamina porasla je devet puta, ecstasyja osam puta, a kanabisa tri puta.

Značajan je i porast konzumacije stimulativnih droga, kokaina i ecstasyja, vikendom u odnosu na radne dane, dok za heroin, marihuanu i terapeutske opioide taj trend nije uočen.

Lani je provedena nova analiza u okviru paneuropske studije grupe SCORE sa ciljem usporedbe potrošnje droga u Zagrebu s drugim gradovima uključenim u studiju.

Usporedba podataka iz istraživanja provedenog 2018. godine s rezultatima iz 2017. godine ukazuje na trostruki porast stope potrošnje čistog heroina, no u istom razdoblju nije bilo značajnog rasta potrošnje ostalih istraživanih droga.

Također, zadnjih je godina uočen vrlo značajan porast stope potrošnje sintetičkih amfetaminskih droga, kokaina i kanabisa u odnosu na 2009. godinu, a taj je trend zadržan i u 2018. godini.

Europska mreža gradova bez droga osnovana je 1994. na inicijativu Stockholma i predstavlja vodeću mrežu gradova koji promiču Europu bez droga. Okuplja 265 gradova u 30 europskih zemalja i podržava postojeće konvencije Ujedinjenih naroda o drogama.