POLICIJSKI PODACI

Kriminalci sve češće udaraju na banke i pošte: Doznali smo koliko ih je u posljednje vrijeme opljačkano u Zagrebu

08.06.2022 u 08:53

Bionic
Reading

Svaki tjedan bankomat jedan. Takav dojam izazivaju obavijesti o raznesenim i opljačkanim bankomatima na zagrebačkom području koje su se zaredale posljednjih tjedana. Slična je situacija i s pljačkama pošti, u koje se razbojnici ne libe upadati ni usred dana. Što kažu brojke, provjerili smo u zagrebačkoj policiji

Posljednjih dana svibnja dio Zagrepčana gotovo svaku noć budila je eksplozija, a policija je još jedan razneseni bankomat dodavala na listu. Prvo je u nedjelju 29. svibnja eksplozija probudila stanovnike Sopota, a eksplozivom je uništen i orobljen bankomat u sklopu trgovine. Sljedeći dan eksplozija bankomata u noćnim satima probudila je stanovnike Gajnica, a prošli utorak eksplozija je nešto prije 4 sata ujutro zatresla Folnegovićevo naselje.

Iako je zagrebačka policija već u nekoliko navrata uhvatila osumnjičene za pljačke bankomata, podaci pokazuju da bi broj onih raznesenih ove godine mogao biti u porastu. Naime samo do 31. svibnja zagrebačka policija zabilježila je već 20 provala u bankomate, od čega je u 19 slučajeva korišten eksploziv. Samo u osam slučajeva novac je i ukraden.

Broj raznesenih bankomata u porastu

Usporedi li se to s brojkama iz prošle godine, može se zaključiti da bi broj raznesenih bankomata do kraja ove godine mogao biti osjetno veći. Prema podacima PU zagrebačke, lani je bilo 29 provala u njih, a u 19 slučajeva korišten je eksploziv. U samo devet slučajeva novac je i ukraden.

  • +17
Eksplozija bankomata u Folnegovićevu naselju Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U 2020. od 18 slučajeva provale ili pokušaja provale, u njih 14 korišten je eksploziv. Godinu prije također je bilo 18 slučajeva provale ili pokušaja provale u bankomate na zagrebačkom području, a u 11 njih korišten je eksploziv. Raznesenih bankomata na zagrebačkom području tijekom 2018. nije bilo, no bilo je osam provala u njih. U 2017. bilo je pak 12 slučajeva provale i pokušaja provale u bankomat, a u četiri slučaja korišten je eksploziv.

Iako se ovdje radi o statistikama za zagrebačko područje, i one za cijelu Hrvatsku govore da je broj provala u bankomate u porastu. Tako je 2018. bilo 18 kaznenih djela provala u njih, 2019. bilo ih je 35, a 2020. na području cijele Hrvatske bilo ih je 44.

Na meti i pošte

Osim bankomata, dojam je da je povećan broj pljački poštanskih poslovnica. U zagrebačkoj policiji za tportal kažu da je proteklih godina općenito smanjen broj kaznenih djela razbojništva, no kada se radi o onima u kojima su predmet napada bile poštanske poslovnice, brojke za prvih nekoliko mjeseci ove godine ipak su veće. Tako je zagrebačka policija u prva četiri mjeseca 2022. zabilježila deset razbojstava u poštama, odnosno šest više nego u istom razdoblju prošle godine.

  • +4
Ilustrativna galerija / Na Trešnjevci opljačkana pošta Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Među tih deset bio je i serijski razbojnik koji je, uz ljekarne i pekarnice, orobio čak četiri pošte. U desetak dana sredinom svibnja, prijeteći verbalno, a u jednom slučaju i medicinskom špricom, razbojnik je opljačkao pošte u Laurenčićevoj ulici, na Meštrovićevom trgu, u Ulici Božidara Magovca te na Savskoj cesti.

Kada se pogledaju statistike, broj razbojništava u poštama fluktuira u posljednjih pet godina. Kako nam kažu u PU zagrebačkoj, lani je sveukupno bilo deset takvih razbojništava, a 2020. i 2019. tri, odnosno četiri. Brojke za 2018. govore da je sveukupno bilo 25 razbojništava u poštama, a 2017. zagrebačka policija zabilježila ih je 17.