sjednica Gradske skupštine

Zagreb je NAŠ! traži povlačenje točke o poskupljenju odvoza otpada

05.12.2019 u 17:18

Bionic
Reading

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini političke platforme Zagreb je NAŠ! Tomislav Tomašević ustvrdio je u četvrtak da je poskupljenje odvoza otpada u Zagrebu nepravedno i zatražio da se prijedlog te odluke povuče s dnevnog reda sjednice Gradske skupštine, zakazane za 9. prosinca

Zagreb je NAŠ! traži da se pristupi temeljitoj reviziji prijedloga te odluke i da se konačno krene u pravedniji sustav naplate usluge odvoza otpada, koji će financijski poticati građane da više odvajaju otpad kako bi manje plaćali uslugu, istaknuo je Tomašević.

Prijedlog je nepravedan jer je fiksni dio cijene odvoza otpada isti za garsonijeru u kojoj živi jedan umirovljenik i obiteljsku kuću na nekoliko katova u kojoj živi 10 ljudi, za što je odgovorna katastrofalna Vladina uredba.

Fiksni dio cijene je previsok - iznosit će oko 70 kuna mjesečno, tako da će zajedno s varijabilnim dijelom od oko 30 kuna mjesečno svim kućanstvima poskupjeti usluga, koja se u zadnje vrijeme pogoršala.

Fiksni dio cijene, na koji građani ne mogu utjecati većim recikliranjem, činit će čak 70 posto ukupne cijene usluge, a samo 30 posto će biti varijabilni dio koji ovisi o volumenu odloženog mješovitog otpada, što ne stimulira građane da odvajaju vrijedne sirovine u kućanstvu.

Tomašević upozorava da će se varijabilni dio cijene u višestambenim zgradama koje imaju zajednički spremnik, ako nema sporazuma među stanarima, dijeliti na jednake dijelove za svaki stan, bez obzira koliko svaki stan reciklira. Ako i postoji sporazum, dijelit će se ovisno o broju ukućana u svakom stanu, no ponovno bez obzira koliko svaki stan reciklira.

Osim toga, kazne će plaćati svi stanari višestambene zgrade ispred koje se spremnici nalaze, čak i ako, primjerice, neki prolaznik ubaci rajčicu u spremnik za papir. 

Kazne će, kaže Tomašević, u slučaju da su spremnici isključivo pod kontrolom stanara u, primjerice, smetlarnicima, svejedno plaćati solidarno svi stanari jer će se teško utvrditi tko je od stanara ubacio rajčicu u spremnik za papir.

Tomašević podsjeća da je prije dva dana na poziv Zelene akcije i drugih udruga za zaštitu okoliša nekoliko stotina građana ispred Gradske uprave prosvjedovalo protiv nepravedne odluke o prikupljanju otpada.