istraživanje

Dubrovčani ne razvrstavaju otpad jer misle da završava na odlagalištu komunalnog otpada

04.11.2019 u 14:24

Bionic
Reading

Nepovjerenje u institucije i stajalište kako nema smisla razdvajati otpad jer će sve ionako na kraju završiti na odlagalištu komunalnog otpada najveći je razlog nerazvrstavanja otpada u dubrovačkim kućanstvima, pokazalo je istraživanje o otpadu u Dubrovniku, koje je provela dubrovačka udruga DEŠA

Na predstavljanju rezultata istraživanja u ponedjeljak u dubrovačkom hotelu 'Hilton Imperial' Romana Tomić iz udruge DEŠA je istaknula kako je bitno opovrgnuti takvu informaciju te javnosti objasniti što i kako zaista završava na odlagalištu komunalnog otpada Grabovici kod Dubrovnika.

'Problem u odvajanju otpada je u navici i nedostatku dobre volje, to jest svijesti o okolišu i posljedicama neodgovornog gospodarenju otpadom', rekla je Tomić i dodala kako se problem treba riješiti interdisciplinarno, suradnjom institucija, a ponajprije Grada Dubrovnika i gradske tvrtke Čistoće s građanima.

'Treba uvijek krenuti od sebe, a ne gledati što drugi mora za mene učiniti. Ja stvaram otpadom i probat ću ga smanjiti, to jest pravilno odvojiti', istaknula je Tomić. Istraživanje je provedeno anonimnim anketnim ispitivanjem na društvenoj mreži Facebooku dva tjedna u ožujku, kada je na 13 pitanja o osobnom mišljenju odgovorilo 928 Dubrovčana.

Najviše anketiranih bilo je u dobi između 25 i 35 godina, 72 posto anketiranih bile su žene, a u stanu ih živi 60 posto. Čak tri četvrtine ispitanih izjavilo je da znaju razliku između smeća i otpada, a ostali da je riječ o istome ili ne zna razliku. Razvrstani otpad u predviđene spremnike svakodnevno odlaže njih 32 posto, njih 37 posto katkad ili kad se sjete, a 26 posto ga ne razvrstava jer nema gdje.

Oni koji ne odlažu ili rijetko odlažu razvrstani otpad kao razlog u 60 posto slučajeva ističu tvrdnju kako sve ionako završi na odlagalištu komunalnog otpada Grabovici, a njih 23 posto ne zna gdje je najbliži spremnik. Također, čak 44 posto ispitanika ne zna koliko u Dubrovniku ima reciklažnih dvorišta.

Na pitanje kako poboljšati gospodarenje otpadom u Dubrovniku, ispitanici su istaknuli kako je potrebno više informirati i educirati javnost (81 posto) te otvoriti više reciklažnih dvorišta (68 posto), a kažnjavanje je tek na trećemu mjestu (49 posto).

Rezultati istraživanja predstavljeni su u sklopu 1,4 milijuna kuna vrijednog projekta Grada Dubrovnika 'ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika' koji je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.' radi povećanja stope odvojeno prikupljenoga komunalnog otpada, smanjenja otpada na odlagalištima i povećane svijesti o važnosti gospodarenja komunalnim otpadom. Projekt se provodi od 8. kolovoza 2018. do 8. travnja 2020.