NIZ zaključaka

Zagreb: Gradska skupština donijela novu odluku o financiranju mjesne samouprave

09.11.2023 u 19:53

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici donijeli Odluku o financiranju mjesne samouprave, a novina je razdvajanje budžetiranja plana komunalnih aktivnosti od financiranja redovitog održavanja grada

"Novina je razdvajanje budžetiranja plana komunalnih aktivnosti od financiranja redovitog održavanja grada. To znači da će mjesni odbori i vijeća gradskih četvrti moći odrediti ono što žele raditi bez da u njihove budžete uđe nešto što se odnosi na redovito održavanje", pojasnio je nedavno novu odluku zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet.

Gradski zastupnici prihvatili su zaključak - mjere za uređenje prenoćišta za smještaj beskućnika koje je podnio Klub neovisnih zastupnika Barić, Fortuna, Lovrić, Rusak ali je umjesto njihovog prijedloga da gradonačelnik Tomislav Tomašević u roku 30 dana pripremi mjere za uređenje prenoćišta i osigura pravo na smještaj beskućnika bez njihove registracije, prihvatili izmijenjeni prijedlog Kluba gradskih zastupnika i zastupnica Možemo! - Zagreb je naš! - Nova ljevica i Kluba gradskih zastupnika SDP-a. U njemu se kaže da navedeno nije moguće provesti u tako kratkom roku te da se umjesto toga u roku od 30 dana podnese izvještaj o mjerama za uređenje prenoćišta za smještaj beskućnika. Klub neovisnih zastupnika taj prijedlog za izmjenu njihovog prijedloga nije prihvatio jer je, kako je rekla predsjednica Kluba Gordana Rusak, potrebno hitno osigurati trajno prenoćište za beskućnike, a ne podnositi izvješće u roku od 30 dana. Nije prihvaćen ni njihov prijedlog o obustavi ovrha radi ispražnjenja i predaje gradskih stanova.

Prihvaćen je zaključak Kluba gradskih zastupnika SDP-a o razvoju brige i skrbi unutar obrazovnog i zdravstvenog sustava te socijalne zaštite za osobe s autističnim spektrom poremećaja kojim je zadužen gradonačelnik da u roku od 30 dana podnese izvješće o stanju u obrazovnom i zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne zaštite, te planovima za nove prostorne, statusne, organizacijske i stručne kapacitete za pružanje različitih usluga za osobe s autizmom koji su u nadležnosti Grada.

Proširuje se broj korisnika i razvijaju nove usluge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

Gradski zastupnici prihvatili su i izmijenjene odluke o osnivanju Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži "Mali dom - Zagreb" i Centra za pružanje usluga u zajednici "Novi Jelkovec". "Riječ je o značajnim novim investicijama u 2024., kojima proširujemo broj korisnika, ali i razvijamo nove usluge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom", najavila je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

  • +6
Sjednica Skupštine Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Prihvaćena je i odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja Savska ulica - Prisavlje. Između ostalog, navodi se da najveća visina građevine ne smije premašiti maksimalnu visinu postojećih građevina u potezu, odnosno ukupnu maksimalnu visinu od 24,5 metara. Na površinama stambene namjene planira se zadržavanje postojećih građevina u postojećim gabaritima i uz zadržavanje postojeće stambene namjene, a na površinama mješovite - pretežito stambene namjene moguć je smještaj pretežito stambenih građevina, a mogući su i poslovni sadržaji koji ne ometaju stanovanje.

Prihvaćena je i odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja Groblja Donji Dragonožec.

Gradski zastupnici prihvatili su i Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Grada Zagreba i Grada Kijeva kojim gradonačelnici tih dvaju gradova iskazuju namjeru obnavljanja dosadašnje suradnje s posebnim naglaskom na provedbi ciljeva održivog razvoja (SDG) definiranih u Agendi 2030. za održivi razvoj UN-a.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Prihvaćena je i Pariška deklaracija o Inicijativi Fast-Track Cities radi zajedničke suradnje gradova i općina diljem svijeta, te četiri osnovna partnera: Međunarodnog udruženja pružatelja skrbi za osobe s HIV/AIDS-om (IAPAC), Zajedničkog programa UN-a za HIV/AIDS (UNAIDS), Programa UN-a za ljudska naselja (UN-Habitat) i Grada Pariza u ostvarivanju borbe protiv eliminacije HIV infekcije, AIDS-a, virusnog hepatitisa, tuberkuloze i drugih spolno prenosivih bolesti. Time će Grad Zagreb postati član mreže Fast-Track Cities.

Dvadeset i osma sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja je počela jutros u 9 sati sa 30 točaka dnevnog reda, zasjedanje je završila u 17,30 sati. Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) novu je 'proračunsku' sjednicu najavio za 12. prosinca.