analiza fine

Tvrtke iz 10 gradova ostvarile 66,6 posto ukupnih prihoda na razini Hrvatske

31.10.2023 u 17:28

Bionic
Reading

Poduzetnici iz deset vodećih gradova u prošloj su godini ostvarili prihode od 731,8 milijardi kuna, što čini 66,6 posto ukupnih prihoda poduzetnika na razini RH, a s 535,7 milijarde kuna prednjači Grad Zagreb, pokazala je analiza koju je Fina objavila u utorak u povodu Svjetskog dana gradova, 31. listopada

Iz Financijske agencije (Fina) ističu da je analiza potvrdila veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika obveznika poreza na dobit na 10 najvećih gradova - Zagreb, Vukovar, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin, Velika Gorica, Sveta Nedelja, Zadar i Čakovec.

U tim je gradovima u 2022. poslovao 78.341 poduzetnik, što je 51,9 posto od ukupnog broja na razini RH, a kod poduzetnika u tih deset gradova bilo je zaposleno 553.170 radnika, što je u ukupnom broju zaposlenih u Hrvatskoj udio od 55,5 posto.

Udio deset vodećih gradova u dobiti razdoblja iznosio je lani 64,1 posto, odnosno 48,1 milijardu kuna, a u gubitku razdoblja 81,7 posto, odnosno 22,9 milijardi kuna.

Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu, očekivano, ostvarili su najveće ukupne prihode od 535,7 milijardi kuna, što je udio od 73,2 posto u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od deset vodećih gradova.

Iza Zagreba, prema ostvarenim ukupnim prihodima, su Vukovar (37,8 milijardi kuna ukupnih prihoda ili 5,2 posto udjela u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova) i Split (31,8 milijardi kuna ukupnih prihoda ili 4,3 posto udjela u ukupnim prihodima poduzetnika iz deset vodećih po prihodu). 

Kako navode iz Fine, dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela energetska kompanija Ina, na razini Vukovara je to Prvo plinarsko društvo (PPD), na razini Splita trgovački lanac Tommy, Rijeke trgovački lanac Plodine, Osijeka tvrtka Žito, Varaždina tvrtka Vindija, a Velike Gorice trgovački lanac Lidl Hrvatska.

Nadalje, u Svetoj Nedelji po prihodima prednjači tvrtka Medical Intertrade, u Zadru Cromaris, a u Čakovcu Mesna industrija Vajda, pokazala je Finina analiza.