redovna presica

Tomašević: Radovi na Jadranskom mostu kasne jer nije bilo zainteresiranih izvođača

07.11.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u utorak je otvorio sajam knjiga Interliber na Velesajmu. Na Interliberu, koji će trajati do nedjelje, sudjelovat će više od 300 izlagača, a predviđen je i bogat popratni program

'Svi znamo da je to ne samo tradicionalno jesensko okupljanje ljubitelja knjige, već i najveći i najugledniji sajam knjige u Hrvatskoj i regiji te jedno od najvažnijih kulturnih događanja u Hrvatskoj', rekao je Tomislav Tomašević uvodno.

Ulaže se u sektor kulture i u knjigu, istaknuo je te najavio da će se u proračunu za sljedeću godinu povećati sredstva za kulturne programe vezane uz knjigu. Spomenuo je i kapitalni projekt Paromlin, gdje će se početi s radovima sljedeće godine.

Nakon otvorenja sajma održana je i redovna tjedna konferencija za novinare.

Na početku je gradonačelnik odgovorio na pitanje zašto se kasni s obnovom Jadranskog mosta.

'Natječaj je dva puta pao jer nije bilo zainteresiranih izvođača za jedan segment. Treći postupak javne nabave je u tijeku. Sutra je otvaranje ponuda, a očekujem da će ovaj put biti ponuda i da ćemo moći nastaviti s radovima. Namjeravamo u drugoj polovici sljedeće godine sve konačno završiti. Produljeni su rokovi jer se izvođači uopće nisu javili', rekao je Tomašević.

Potvrdio je da se planira nekim manjim intervencijama pokušati učiniti Kvaternikov trg suvremenijim i atraktivnijim građanima tako da ga više koriste. Kritizirao je bivšu vlast zbog intervencija u taj trg.

Tomašević je kazao da preko medija ne misli razgovarati s koalicijskim partnerima, odgovarajući na najavu da SDP namjerava predložiti ukidanje mjesnih odbora.

Odgovarajući na pitanje da komentira interes francuske tvrtke za investiranje u maksimirski stadion, Tomašević je kazao da se radi studija o tome koliko bi bilo moguće zaraditi od popratnih sadržaja da bi se investicija u stadion isplatila privatnom kapitalu.

Francuska tvrtka Bouygues, koja je u konzorciju 1998. izgradila i sada upravlja francuskim nacionalnim stadionom Stade de France, navodno želi investirati u novi stadion u Maksimiru.

'Nama je u interesu da u tome što manje sudjeluju gradski i državni proračun', naveo je Tomašević.

Nakon što se dovrši studija izvedivosti, raspisat će se javni natječaj.

Govoreći o cijeni sadnica za program ozelenjivanja Zagreba, odbacio je insinuacije o pogodovanju jer se one kupuju od gradskog poduzeća.

'Kako se tu može pogodovati bilo kome', kazao je Tomašević. Objasnio je i da su cijene 2020. godine, prije nego su oni došli na vlast, bile manje 20 posto nego danas. Od tada je inflacija bila i veća nego što su cijene otišle gore, tvrdi i naglašava da nikakvih razlika u njegovu mandatu nije bilo.