park&ride

Zagreb dobio petu parkirnu zonu, projekt koji je prije 12 godina doživio fijasko

28.05.2024 u 14:00

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba izglasala je na današnjoj sjednici Odluku o uvjetima korištenja javnih parkirališta, javnih garaža, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila prema kojoj će grad u budućnosti imati i petu/plavu parkirnu zonu

Ona će biti 'Park & Ride' varijanta na kojem će parkiranje naplaćivati radnim danom od 7:00 do 20:00 sati, a uključuje i 'Park & Bike' opciju odnosno građanima će na raspolaganju biti i korištenje javnih bicikala.

Park& Ride varijanta uobičajena je praksa u europskim metropolama gdje za cijenu parkirališne automobilske karte ili dobijete mogućnost korištenja javnog gradskog prijevoza ili je njegova cijena toliko niska da se automobil uopće ne isplati uvlačiti u središte grada. Primjerice u Beču je cijeli dan parkiranja u P&R garaži 4,10 eura.

Obično se radi parkiralištima /garažama na obodima gdje je blizu dostupan i čest javni prijevoz.

Park&Ride varijantu Zagreb je pokušao uvesti prije 12 godina, ali ta priča doživjela je, nakon samo nekoliko mjeseci, potpuni fijasko jer je prodano samo 49 karata. Razlog za propast je bio dvojak; građani nisu bili skloni, a vjerojatno ključ njegova neuspjeha ležao je u lošoj pripremljenosti. Naime, Park&Ride tada niste mogli kupiti ako niste imali pokaz čija je cijena bila 360 kuna, dok je za P&R valjalo izdvojiti još dodatnih sto. Uz sve to parkiranje samom cetru i garažama i dalje je bilo jeftino.

Jedino P&R parkiralište bilo je tada kod Paromlina, a planiralo se i kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, terminala Borongaj, Reljkovićeve ulice sa zapadne strane Trga dr. Franje Tuđmana, parkirališe stadiona GNK Dinamo uz Maksimirsku ulicu, te parkirališta kod Doma sportova i u Turininoj ulici.

  • +8
Zatvoreno parkiralište Paromlin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kako bi P&R u budućnosti trebao izgledati i koje lokacije su predviđene za njega u spomenutoj Odluci se ne navodi.

Ono što se navodi je uređenje načina na koje se dobiva rezervirano mjesto, a oni koji su ih dosad imali bez njih će ostati, u roku od 90 dana od stupanja odluke na snagu.

Parkirna mjesta mogu dodijeliti državnim tijelima, sudbenoj vlasti, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, diplomatskim delegacijama i slično, ali maksimalno tri, a veći broj samo uz iznimno dopuštenje. Za rezervaciju se trebaju podnijeti zahtjevi, a mjesta se mogu dobiti u krugu od sto metara od sjedišta podnositelja. Moći će se dobiti na rok od dvije godine, a korisnici će rezervirano mjesto plaćati od 265 do 530 eura mjesečno, ovisno o tome u kojoj je parkirnoj zoni.

sve osim nogometa

Učitavanje...