čekaju sekvenciranje

Zabočku školu 'pokosila' korona, sedam zaraženih u istom razredu, epidemiolozi sumnjaju na britanski soj

04.03.2021 u 13:12

Bionic
Reading

Učiteljica i sedmero učenika od njih 24 iz 4. razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku pozitivni su na koronavirus. Sumnja se da je riječ o takozvanom britanskom soju

Kako ovakve situacije brzog širenja zaraze u zagorskim školama još nije bilo, osobito toliki broj pozitivnih u jednom razredu, sumnja se da je riječ o tzv. britanskom soju, piše nizagorjemalo.hr.

'Zatražili smo sekvenciranje na mutirajuće sojeve i čekamo rezultate. Može biti bilo koji soj, no kako je sada ovaj ‘britanski’ najčešći, moguće da je ovdje riječ o njemu', objasnio je za nizagorjemalo.hr Ivan Lipovac, voditelj Higijensko-epidemiološkog odjela zagorskog Zavoda za javno zdravstvo.

Ističe kako situacija nije zabrinjavajuća ako se škola pridržava epidemioloških mjera.

Ravnatelj škole Tomislav Polanović tvrdi da je sve pod kontrolom.

'Nakon što se virus pojavio u jednom odjeljenju 4. razreda u samoizolaciju i na online nastavu poslali smo sve četvrte, ali i treće razrede jer su u istoj smjeni. Tu su i putnici u školskom autobusu, pa smo samoizolaciju odredili preventivno s obzirom na to da su djeca bila u kontaktu. Svakodnevno pratimo situaciju, u kontaktu smo s epidemiolozima, pridržavamo se svih propisanih epidemioloških mjera', kaže ravnatelj Polanović.

Razred u kojem je potvrđena korona bit će u karanteni 10 dana. Ostali razredi, koji su preventivno poslani u samoizolaciju, najavio je ravnatelj, vjerojatno će se vratiti u školu u ponedjeljak. Do tada svi nastavu prate online.