AUSTRIJA ŽELI SASLUŠANJE

Zagorec osumnjičenik u aferi Hypo

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.05.2011 15:29
  • Objavljeno 13.05.2011 u 13:41
Vladimir Zagorec

Vladimir Zagorec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Državno odvjetništvo u Klagenfurtu u petak je pojasnilo da nisu postavili nikakav novi zahtjev nadležnim hrvatskim pravosudnim tijelima da se bivšeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca sasluša u Klagenfurtu u okviru istrage o slučaju Hypo banke, a daljnje postupanje u okviru pravne pomoći odredit će dogovorno ministarstva pravosuđa Hrvatske i Austrije

Glasnogovornik državnog odvjetništva, dr. Helmut Jamnig, kazao je u razgovoru za Hinu da Državno odvjetništvo u Klagenfurtu želi saslušati Zagorca kao osumnjičenika u okviru istrage u slučaju koruške Hypo Alpe Adria banke, i to konkretno zbog sumnje na udruživanje u kriminalnu organizaciju. Zbog toga je državno odvjetništvo u Klagenfurtu prije nekoliko mjeseci preko ministarstva pravosuđa postavilo zahtjev za pravnom pomoći nadležnim pravosudnim institucijama u Hrvatskoj.

U zahtjevu se tražilo saslušanje Zagorca: ili da se njega prebaci u Klagenfurt ili da nadležni predstavnici odvjetništva iz Klagenfurta dođu u Hrvatsku i budu nazočni saslušanju koje, po njihovom zahtjevu za pravnom pomoći, provodi nadležni hrvatski sudac.

Nakon što su izvršene sve pripreme i oba ministarstva pravosuđa provjerila svu dokumentaciju, zakazan je termin u Zagrebu, kamo su prošlog ponedjeljka stigla dva državna odvjetnika, predstavnik policije i službeni prevoditelj iz Klagenfurta, ali saslušanje nije moglo biti provedeno iz formalnih razloga.

Naime, pojasnio je Jamnig, u Hrvatskoj je, da bi se provelo takvo saslušanje, po zahtjevu za pravnom pomoći potrebno sudsko rješenje iz Austrije o pokretanju istrage zbog sumnje na kriminalno udruživanje. A po austrijskom Zakonu o kaznenom postupku takvo rješenje ne postoji jer je pokretanje takve istrage isključivo u nadležnosti državnog odvjetništva i ono donosi odluku o pokretanju istrage, pa prema tome ne postoji ni sudsko rješenje.

Nakon toga, rekao je Jamnig, austrijsko se izaslanstvo vratilo u Klagenfurt, a državno odvjetništvo u Klagenfurtu nije dalje postavljalo nikakve nove zahtjeve za saslušanje Zagorca, nego iščekuju da resorna ministarstva 'dogovore modalitete' ispunjavanja austrijskog zahtjeva za pravnom pomoći.

Austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu u okviru istrage poslovanja koruške Hypo banke istražuje i previsoke iznose kredita koje je banka odobravala Vladimiru Zagorcu, dijelom i bez osiguranja. Istraga je proširena zbog sumnje na kriminalno udruživanje, a uz ostale osumnjičeni su Vladimir Zagorec i bivši šef uprave Hypa Guenter Striedinger.

Striedinger je u priopćenju javnosti prošlog tjedna odbio da je sudjelovao u bilo kakvoj organizaciji sa Zagorcem, 'ni u kriminalnoj ni u organizaciji bilo koje vrste'. Odvjetnica Vladimira Zagorca Višnja Drenski-Lasan izjavila je za medije da hrvatskom pravosuđu nisu dostavljeni dokumenti iz kojih bi bilo razvidno što austrijsko državno odvjetništvo konkretno njenom klijentu stavlja na teret i na temelju čega je pokrenuta istraga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi