otvoreno

Grmoja proziva Divjak jer je nestala, Hrg ističe: 'Učitelji su pokazali lice ponosa i sad svime upravljaju emocije, što je opasna stvar'

28.11.2019 u 06:29

Bionic
Reading

Aktualno saborsko prijepodne u znaku prepucavanja vezano za stanje u prosvjeti te Vladinu ponudu sindikatima obrazovanja o kumulativnom povećanju plaća od 10,4 posto u Otvorenom su komentirali Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Branko Hrg, saborski zastupnik HDS-a, Nikola Grmoja, predsjednik Kluba zastupnika Mosta

Podsjetimo, prosvjetarima su ponuđeni dodatci kroz granski kolektivni ugovor (3 posto od 1. prosinca ove godine i 1 posto od 1. lipnja iduće godine) te 'osigurač' od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2 posto (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

Bačić: Ponudom jamčimo da ćemo koeficijente izmijeniti

'Razumijemo položaj učitelja i ovom ponudom jamčimo da ćemo koeficijente izmijeniti. Prije donošenja Uredbe o koeficijentima zaposlenicima u obrazovanju dajemo unaprijed 4 posto, uz povećanje od 6,12 posto koje ide svima', kazao je Branko Bačić. Kazao je kako se od početka sa sindikatima razgovaralo.

Dodao je kako Vlada nije prihvatila promjenu koeficijenata jer bi to izazvalo domino efekt i 'napravilo nepravdu i drugima koji to zaslužuju'. Ponovio je da će učiteljima, nastavnicima i profesorima plaća ukupno porasti 23,1 posto, a ostalima 18,5 posto uz dodatne pozitivne efekte porezne reforme.

Grmoja: Trebalo je ranije riješiti nepravde u sustavu plaća

'Odgovornost što je došlo do ovakvog bunta u Hrvatskoj je na premijeru, jer se nije ranije krenulo u uređivanje sustava plaća i donošenje zakona o plaćama u javnoj upravi. Odgovornost je i na ministrici Blaženki Divjak koja je praktički nestala', kazao je Nikola Grmoja.

  • +8
Premijer Andrej Plenković ispred prosvjednika Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Ustvrdio je da je reforma obrazovanja pokopana kad su na trgu profesori i nastavnici vikali: 'Dolje loomeni, dolje tableti'. Smatra da se u reformu obrazovanja nije trebalo krenuti prije nego što su osigurana sredstva za nerješavanja nepravdi koje postoje u sustavu plaća. Naglasio je kako nijedna politička opcija nije stajala iza prosvjeda prosvjetara.

Hrg: Nisam više siguran da sindikalni vođe mogu kontrolirati situaciju

Branko Hrg je 11 godina 'bio u zbornici'. Raduje ga, kaže, što se učitelji danas ovako ponašaju. Učitelji su, dodaje - stalno bili izloženi nekim reformama, a svi su imali više prava od njih, primjerice - roditelji.

'Oni su pokazali lice ponosa i sad svime upravljaju emocije, što je opasna stvar', kazao je. Nije više siguran da sindikalni vođe situacijom mogu upravljati. Međutim, poziva na razum i donošenje odluka koje bi normalizirale situaciju. Za njega je strašno da u društvu imamo 'pozitivne ekonomske pokazatelje i istodobno emocionalnu negativu'.

Bauk: Tko vodi politiku vlade prema obrazovnom sektoru

'Premijera bi trebalo educirati o razlici između osnovice, koeficijenta i dodatka. Prosvjetari su tražili nešto što košta 350 milijuna kuna. Premijer je to odbio na način da će dati svima 1,2 milijarde uz odustajanje od smanjenja PDV-a. Učitelji su potom rekli da ih se pokušava posvađati s ostatkom javnog sektora. U srijedu je ministar financija rekao da ako učitelji na to ne pristanu - neće biti povećanja od 6 posto za javni sektor. Kako očekujete da vam se vjeruje da ćete napraviti nešto do kraja 2020., ako ono što je premijer javno rekao prije mjesec dana - sad uvjetujete nečim što uopće nije bilo spomenuto. Tko je osoba u Vladi zadužena za provedbu politike prema obrazovnom sektoru', upitao je Arsen Bauk.

Prosvjed prosvjetnih radnika pod nazivom 'Hrvatska mora bolje' Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Smatra kako to nije ministrica Divjak, 'koja više drži stranu sindikatima'. Liječnici, sestre, socijalni radnici i djelatnici u kulturi kao kolateralne žrtve Branko Bačić je ponovio kako se u korekciju koeficijenta nije išlo kako bi se sagledalo svih 250 tisuća radnih mjesta.

'Mi smo u raspravu o osnovici morali ući. Sindikati državnih službenika i namještenika su prihvatili ponudu i iza njih od 1. siječnja kreće povećanje. Ako sindikati prosvjete to ne prihvate, a oni čine više od 50 posto sindikata svih javnih službi - može se dogoditi da će liječnici, medicinske sestre, socijalni radnici i djelatnici u kulturi biti kolateralne žrtve', dodao je. Naglasio je kako se povećanjem osnovice plaća u javnom i državnom sektoru ne povećava plaća državnim dužnosnicima i saborskim zastupnicima.

Bauk iz Narodnih novina čitao izmjene Uredbe o koeficijentima

'Uredba o koeficijentima složenosti poslova u javnoj upravi u mandatu ove Vlade izmijenjena je osam puta kazao ja Arsen Bauk koji je u emisiji čitao objave u Narodnim novinama. Prvi put u broju 10 iz 2017, a zadnji put u broju 79 iz 2019. godine. Upitao je: 'Ako postoji politička volja da Vlada napravi izmjenu, ona je može napraviti preko noći i onda imate poziciju za razgovor tko je potplaćen, a tko nije. U Vladi očito ne misle da su učitelji potplaćeni', kazao je Bauk. Replicirao mu je Branko Bačić: 'Ako tako mislimo, zašto im dajemo 4 posto više? I ako idemo kroz koeficijente onda moramo dati i drugima. Socijalni radnici, policajci i carinici to traže'.

Grmoja: Ne želite uvođenje reda

'Ova Vlada je u veljači 2019. mijenjala koeficijente u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a profesorima se ne može - jer bi drugi mogli tražiti. Krenite u uvođenje reda. Ostavili smo akcijski plan reforme javne uprave i osigurali 880 milijuna kuna. Znate li koliko ste sredstava povukli - 17 milijuna kuna. Pao vam je natječaj sa sustav upravljanja kvalitetom u javnoj upravi. Bez toga nema digitalizacije i racionalizacije. Znači ne želite uvođenje reda, a ja mislim da je to zato jer od nekih drugih u javnom sektoru očekujete više glasova', rekao je Grmoja.

  • +2
Prosvjetni sindikati Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bauk: Računica i logika

'Ako bi Vlada povećala koeficijente učiteljima za 6 posto, a nakon toga došli drugi pa i njima povećala koeficijente za 2-3 posto - onda učiteljima ne bi povećanje bilo 6 nego za 3 posto. A oni traže 6. Vaš argument da kad učiteljima povećate za 6, a došli bi drugi je suprotan od onoga što učitelji tvrde i traže. To bi vama trebala biti početna pozicija i nakon što dođu oni drugi - sve bi se moglo staviti u istu ravan. Nije mi jasno zašto se premijer inati? Znači potrošit će milijardu kuna, umjesto 350 tisuća a problem neće riješiti', rekao je Arsen Bauk. Smatra da će premijer na kraju morati popustiti. Neće ga to puno koštati, kao što ga nije koštalo ni '67 je previše', ali će imati političku štetu, dodao je. 

Bačić: Moramo voditi računa o pravu djece na učenje  

'Pokušavaš razmišljati logično, ali to ti do kraja ne uspijeva. Ako braniš poziciju da nije opravdano svima u sustavu dizati 6,12 posto nego samo prosvjetarima koeficijent, onda nije pravedno podignuti niti svima u sustavu prosvjete. Valjda i u sustavu prosvjete ima nekoga tko zaslužuje koeficijent veći za 7, neko za 2 i slično', odgovorio mu je Branko Bačić. Ponovio je da u ovom slučaju moramo voditi računa o učenicima i roditeljima i pravu djece na učenje. U nastavku emisije gosti su komentirali izglede potencijalnih kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima.