lokalni projekti

Zadužuju se Čakovec, Gospić, Pazin, Milna...

09.10.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Sedam lokalnih jedinica dobilo je od hrvatske Vlade suglasnost da se zaduže kod različitih banaka radi investiranja u lokalno važne projekte, izgradnju prometnica, opremanje dječjih vrtića, modernizaciju javne rasvjete

Najveći kredit, gotovo pet milijuna eura, uzima najveća među njima, Grad Čakovec. Uzima ga kod OTP banke, na rok od 15 godina (180 jednakih mjesečnih rata), uz fiksnu godišnju kamatu od 3,50 posto.

Iako se radi o popriličnom iznosu, Čakovec se zadužuje u zakonom propisanim granicama. Zakon, naime, kaže da se grad, općina i županija mogu zadužiti za investiciju koja se financira iz njihova proračuna, s tim da godišnje obveze mogu iznositi najviše petinu tj. 20 posto prihoda koje su ostvarili u godini koja prethodi godini u kojoj se zadužuje, u ovom slučaju u 2022.

U čakovečki gradski proračun lani se 'slilo' oko 17 milijuna eura, godišnji obrok (anuitet) traženog kredita u tim prihodima iznosi 2,55 posto, a pribroje li se tome i anuiteti kredita iz prethodnih razdoblja, ukupna obveza Grada iznosi 8,29 posto.

Tražena sredstva Čakovec će koristiti za financiranje rekonstrukcije dionice ceste Čakovec – Novo Selo Rok, izgradnji i rekonstrukciju nekoliko ulica, dopunu nove javne rasvjete na području Grada.

Prelog uređuje sustav sanitarnih i oborinskih voda, Gospić dograđuje vrtić

Prelog je dobio Vladinu suglasnost da se za 2, 5 milijuna eura, zaduži kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Kredit će isplaćivati osam godina bez počeka, u jednakim mjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 3,20 posto.

Sredstva će se koristiti za kapitalne projekte, među kojima je i sustav odvodnje sanitarnih i oborinskih otpadnih voda Grada Preloga, dječje igralište „novi Jug“ Prelog te rekonstrukciju, dogradnju i opremanje Dječjeg vrtića u Draškovcu.

Kako bi financirao izgradnju i opremanje Dječjeg vrtića Veli Jože, Gradu Pazin odlučio se zadužiti na 2, 3 milijuna eura kod Privredne banke Zagreb. Rok otplate kredita je 15 godina bez počeka, kamata fiksna godišnju od 3,40 posto.

Za dogradnju i opremanje dječjeg vrtića Pahuljica u Gospiću, taj se Grad zadužuje kod HBOR-a u iznosu od 1, 6 milijuna eura. Kredit je na 15 godina bez počeka, Grad će ga plaćati u tromjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu 2,10 posto.

I općina Kostrena zadužuje se kod HBOR-a na iznos od 1, 3 milijuna eura, kako bi financirala kapitalni projekt „Dječji vrtić Paveki“. Kredit će otplaćivati deset godina, u jednakim mjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 3,20 posto.

Općine Milna i Pićan žele štedljiviju javnu rasvjetu

Na bitno manje iznose zadužuju se općine Milna i Pićan.

Milna na Braču želi energetski učinkovitiju javnu rasvjetu, kod HBOR-a uzima kredit od 170.000 eura na deset godina. Plaćat će ga u jednakim tromjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0,1 posto.

Javnu rasvjetu na svom području želi rekonstruirati i istarska općina Pićan, pa se kod OTP banke zadužuje u iznosu od 70.000 eura, s rokom otplate kredita od tri godine, u mjesečnim ratama uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od tri posto.