SPOR VRIJEDAN PREKO 70 MILIJUNA EURA

Tportal doznaje: USKOK preuzeo slučaj Spaladium arene

23.02.2021 u 12:45

Bionic
Reading

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) od splitskog Trgovačkog suda zatražio je kompletnu dokumentaciju o predmetu Spaladium arena, potvrđeno je tportalu. Istražitelji su zatražili da im se dostavi tužba kojom sveučilišni profesor i 'otac' ovog projekta Dejan Kružić zahtijeva poništenje dvaju aneksa ugovora koje je s konzorcijem građevinskih tvrtki u tajnosti potpisao bivši gradonačelnik Splita Ivan Kuret, odgovori na tužbu, sudsko rješenje kojim se ona odbacuje i dvije žalbe koje su u tom predmetu već uložene

U zahtjevu USKOK navodi da dokumentaciju traži 'za potrebe postupanja', što je potvrda da se ovim slučajem i službeno počinju ozbiljno baviti.

  • +9
Spaladium Arena Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Postupak pred Trgovačkim sudom jedan je od mnogobrojnih sporova koji se već nekoliko godina vode oko Spaladiuma, projekta koji je 2007. godine formiran tako da bude samoisplativ: konzorcij građevinskih tvrtki IGH, Konstruktor i Dalekovod trebao je izgraditi kompleks dvorane, trgovačkog centra, stometarskog nebodera i javne garaže, što bi generiralo dovoljne prihode koji bi pokrivali mjesečnu zakupninu same dvorane.

Čudna odluka splitskog suda: 'Otac' projekta Spaladium nema pravo tužiti zbog Spaladiuma?!

Međutim nakon što je ona izgrađena građevinske tvrtke upale su u poteškoće, a tadašnji gradonačelnik Ivan Kuret s njima je u tajnosti i bez znanja Gradskog vijeća potpisao dva aneksa koja ih stavljaju u povoljniju poziciju i oslobađaju sredstva koja su trebala biti blokirana do dovršetka gradnje cijelog kompleksa. Po nekim tumačenjima, Kuretovi aneksi u igru su uveli i dvije banke, koje dotad nisu bile potpisnice ugovore, te proizveli situaciju po kojoj kredite u iznosu preko pedeset milijuna eura umjesto građevinskih tvrtki treba otplatiti Grad Split. S pripadajućim kamatama iznos je do danas narastao na preko 70 milijuna eura.

Dokument: "Rješenje Trgovačkoga suda u Splitu o tužbi Dejana Kružića u slučaju Spaladium"

Poništenje upravo tih aneksa sudski je zatražio Dejan Kružić, ovlašteni pregovarač prilikom sklapanja osnovnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu s tvrtkama koje su gradile Spaladium arenu. Nakon četiri godine postupka i pred samo zaključenje rasprave sutkinja Rajana Buljan početkom veljače donijela je neobičnu odluku po kojoj on 'nema pravni interes' da bi uopće podnio tužbu - što je, inače, procesna radnja koja se u pravilu obavlja na početku, a ne na kraju spora.

Žalbu na ovakvu odluku uložio je Kružić, a isto je učinio i Grad Split.

Slučajem Spaladium u međuvremenu se bavila i arbitraža Hrvatske gospodarske komore te je donijela pravorijek po kojemu je Grad Split dužan vratiti kredite umjesto građevinskih tvrtki, odnosno banaka koje su financirale izgradnju i tako snosile rizik. Upravo je Kružić i zbog ovoga pokrenuo sudski spor te dobio prvostupanjsku presudu kojom se poništava rezultat arbitraže. Protiv trojice arbitara podnio je i kaznene prijave.