Muzej iluzija

Zadar je postao grad iluzija

06.06.2016 u 12:28

Bionic
Reading

Otvaranjem Muzeja iluzija Zadar je dobio novi zabavni sadržaj namijenjen svim generacijama, a koji predstavlja zanimljivu nadopunu bogate turističke ponude grada

Zadarski Muzej iluzija danas je otvorio svoja vrata na adresi Poljana Zemaljskog odbora 2 te posjetiteljima željnim dobre zabave ponudio intrigantno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo s pregršt novih, još neviđenih iluzija. Fascinantni svijet iluzija koji ovaj muzej pruža posebno je osmišljen kako bi poljuljao povjerenje u osjetila posjetitelja te predstavlja mjesto koje donosi zabavu za sve generacije; djecu, roditelje, parove, djedove i bake te zanimljivu nadopunu turističke ponude grada.

Prvi posjetitelji su tako imali prilike hrabro uskočiti u vrtlog iluzija u tunelu Vortex, koji je prvi tunel te vrste u ovom dijelu Europe. Vortex je iznenadio svakoga tko je pokušao proći kroz rotirajući cilindar u nastojanju da napravi sljedeći korak po potpuno ravnoj i stabilnoj površini. Posjetitelje je oduševila i soba ogledala koja, zahvaljujući različitim oblicima i kutovima reflektiranja, izobličuje predmete i osobe koje zrcali, pružajući nov i neobičan pogled na stvarnost.


Novost u zadarskom Muzeju iluzija je i soba sa stolicom koja pokazuje koliko je zapravo nevjerojatna percepcija veličine osobe koju gledamo, ovisno o kontekstu koji nam sugeriraju predmeti oko nje, pa se tako osoba na stolici čini izuzetno malom s obzirom na druge ljude u prostoriji. Mnoge je u djetinjstvo vratio i kaleidoskop čije su zaigrane uzorke, umjesto šarenih papirića i perli, činili sami posjetitelji. Okupljeni su se mogli okušati i u brojnim didaktičko-logičkim igračkama i zagonetkama koje su se pokazale itekako zahtjevnima za rješavanje, no istovremeno su pružile pregršt dobre zabave.


Pravo bogatstvo eksponata te zabavne i atraktivne varke Muzeja iluzija posjetitelje su naučili ponešto o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti koja se nalazi iza iluzija kako bi bolje mogli razumjeti zašto oči vide stvari koje mozak ne razumije.

Muzej iluzija u Zadru ove sezone zasigurno će postati jedna od najpopularnijih gradskih destinacija, a brojni će posjetitelji svoje doživljaje u Muzeju moći fotografirati i čak podijeliti na društvenim mrežama. Radno vrijeme Muzeja je svaki dan od 9 do 24 sata.