privatne televizije i novine

Zacrnili se ekrani i naslovnice: Poljski mediji tišinom prosvjeduju protiv planiranog poreza na oglašavanje

10.02.2021 u 16:49

Bionic
Reading

Poljske mreže, tiskovine i portali u privatnom vlasništvu u srijedu prosvjeduju protiv planiranog poreza na oglašavanje u čemu vide prijetnju medijskom pluralizmu.

Televizijske postaje u vlasništvu najvećih privatnih mreža Polsat i TVN prekinule su emitiranje objavljujući na ekranu tek crnu pozadinu s porukom "Ovdje bi trebao biti vaš najdraži program".

Emitiranje su prekinule i brojne radijske postaje, a vodeći dnevni listovi osvanuli su s prosvjednim porukama na naslovnicama.

Neki informativni portali blokirali su pristup svojim web stranicama i umjesto vijesti prikazali samo prosvjednu poruku.

Razlog prosvjeda je vladin prijedlog poreza na oglašavanje koji bi trebao obuhvatiti globalne tvrtke i lokalne medijske grupe, kinematografe i operatore oglašavanja na otvorenom.

Koalicijska vlada predvođena konzervativnom strankom Prava i pravde (PiS) i njezin čelnik Jaroslaw Kaczynski, opravdavaju novi porez potrebom povećanja prihoda za Nacionalni zdravstveni sustav tijekom pandemije.

Pedeset pet posto dobiti ostvarene novim planiranim porezom bilo bi usmjereno u zdravstvo, tvrdi vlada.

Nadalje, vlada tvrdi da će novim porezom izjednačiti male tvrtke s velikim tehnološkim divovima kao što su Facebook ili Google, koji zahvaljujući svojoj veličini imaju prednost na tržištu oglašavanja. Kritičari takva opravdanja odbacuju i kažu da će teret novog poreza pasti na pleća manjih tvrtki.