prekid trudnoće

Tisuće prosvjednika na ulicama Poljske protiv gotovo potpune zabrane pobačaja

30.01.2021 u 07:54

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća osoba ponovno je u petak prosvjedovalo na ulicama Varšave protiv gotovo potpune zabrane pobačaja nakon što je stupila na snagu presuda Ustavnog suda kojom se zabranjuje prekid trudnoće u slučaju anomalija fetusa

Slična okupljanja organizirana su i u drugim poljskim gradovima treću noć zaredom nakon objave presude Ustavnoga suda u službenim novinama. Nakon ove presude, pobačaj je u Poljskoj zabranjen u svim slučajevima osim u slučaju silovanja ili incesta ili ako je ugrožen život majke.

"Moje tijelo, moj izbor", "Revolucija ima maternicu", "Krv vam je na rukama", pisalo je uz ostalo na transparentima koje su nosili prosvjednici u Varšavi, gdje su se tisuće ljudi odazvale na poziv Štrajka za žene, glavnoga pokreta koji stoji iza prosvjeda.

Brojni prosvjednici nosili su maske s crvenom munjom, znakom poljskih boraca za pravo na pobačaj, a neki zeleni šal oko vrata, simbol boraca za pravo na pobačaj u Argentini.

Prosvjed u Varšavi završio je, bez većih incidenata, ispred kuće Jaroslawa Kaczynskog, predsjednika vladajuće stranke Pravo i pravda. Nakon "festivala slobode", koji se sastojao od pjesme, plesa i slogana, organizatori su pozvali prosvjednike da se vrate kući.

Poljska, većinski katolička zemlja, ima jedan od najstrožih zakona u Europi kad je u pitanju pobačaj. Danas se u Poljskoj obavi manje od 2000 legalnih pobačaja, prema službenim podacima. Feminističke organizacije procjenjuju da se svake godine obavi oko 200 tisuća pobačaja, ilegalnih ili u inozemstvu.

Vlada tvrdi da će nova zabrana prekinuti "eugeničke abortuse", misleći pritom na pobačaje fetusa kojima je dijagnosticirana trisomija, no brojne organizacije za ljudska prava smatraju da će ta mjera prisiliti žene da zadrže neodrživu trudnoću. Sud je presudu donio u listopadu, ali vlada je nije odmah formalizirala, zbog masovnih prosvjeda koji su ubrzo prihvatili protu-vladine slogane.

Bivši član konzervativne desnice Ludwik Dorn smatra da je vlada vjerojatno odlučila sada objaviti svoju odluku nadajući se da će se prosvjedi "iscrpiti" prije nego što se ponovno pojavi bijes na vladu  zbog njezinog kritiziranog upravljanja krizom u pandemiji.

"Sada je najmanje loš trenutak", napisao je Dorn u novinama Gazeta Wyborcza. Po njemu, vlada je sigurno računala na podjele među kritičarima novih odluka, od onih koji traže pravo na abortus do onih koji podržavaju prethodni status quo.