GLAVOBOLJE ZBOG VIZA

Zabrinjavajući rezultati ankete među turističkim agencijama

08.04.2013 u 15:38

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) provela je među redovnim članovima, turističkim agencijama, anketu o tome kako se uvođenje viza za turiste iz Rusije, Ukrajine, Turske i drugih zemalja nečlanica Europske unije odrazilo na booking, a posebice na booking ruskih turista. Prema dobivenim odgovorima zaključuju kako je interes s navedenih tržišta znatno smanjen

Vizni centri do kraja svibnja u dvadesetak ruskih gradova

Očekuje se da će vizni centri u Rusiji započeti s radom do kraja svibnja. Kako nam je odgovoreno iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova bit će uspostavljeni u sljedećim ruskim gradovima: Moskva, Sankt Petersburg, Rostov-na-Donu, Krasnodar, Kazan, Nizhny Novgorod, Jekaterinburg, Novosibirsk, Sochi, Samara, Krasnojarsk, Ufa, Vladivostok, Irkutsk, Khabarovsk, Kalinjingrad, Murmansk, Omsk, Saratov, Perm i Novorossiysk. 'Do
danas je pri Veleposlanstvu RH u Moskvi akreditirano 90-ak ruskih turističkih agencija i 6 bjeloruskih, a u postupku je rješavanje zahtjeva za još 15 ruskih. Pri Generalnom
konzulatu RH u Istanbulu i VRH u Ankari, akreditirano je 11 turskih turističkih agencija. U Veleposlanstvu RH u Kijevu zaprimljeno je više od 100 zahtjeva za akreditaciju ukrajinskih agencija koji su u postupku rješavanja. Kako vele, otvaranje viznih centara u Ukrajini i Turskoj se razmatra.

'Većina ispitanika kaže kako, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ima znatno manje upita ruskih turista, a potvrđenog bookinga s ruske strane gotovo pa i nema, što pripisuju uvođenju novog viznog režima. Sigurni su da će vize smanjiti booking i negativno se odraziti na dolazak turista sa spomenutih tržišta u glavnoj sezoni.

Ističu probleme koje im je donio 1. travnja i uvođenje viznog režima, a prije svega kritike se odnose na modalitet izdavanja viza, koji je prema njima nedefiniran, a i nema dovoljno informacija o radu viznih centara, naime ne znaju kada će i u kojim gradovima biti otvoreni. Zabrinjavaju ih i posljednje informacije prema kojima ambasade u Rusiji i Ukrajini još nisu javile koji su turoperatori dobili akreditacije te trenutno uopće ne mogu podnijeti zahtjeve za izdavanjem viza, a prvi najavljeni dolazak turista iz spomenutih država je krajem travnja', kažu nam u Udruzi hrvatskih putničkih agencija.

'Uvođenje viza za državljane Rusije manjim će dijelom utjecati i na turistički promet s tog tržišta jer se pad broja gostiju zbog uvođenja viza dogodio i drugima, pa bi bilo nerealno očekivati da mi to zaobiđemo. Ipak, vjerujemo da su ruski turisti dosad prepoznali Hrvatsku kao privlačnu destinaciju za odmor te da u konačnici neće zaobilaziti našu zemlju. Posljednjih nekoliko godina turisti iz Rusije ostvaruju kontinuirani i snažan rast turističkog prometa, koji je u posljednje dvije godine udvostručen. Prema podacima HTZ-a, ruski su turisti u 2012. godini ostvarili 1,75 milijuna noćenja, što je više 11 posto i 211 tisuća dolazaka, te su trenutno na 10. mjestu s tri posto u ukupnom turističkom prometu Hrvatske', priopćili su iz Ministarstva turizma

Ako se administrativne poteškoće hitno ne riješe, iako reakcije s tržišta jasno pokazuju da je interes za Hrvatsku u porastu, članice UHPA smatraju da se umjesto rasta može očekivati pad gostiju iz Ukrajine i Rusije.

Prema gruboj procjeni većine ispitanika UHPA-ine ankete, mogući pad broja ruskih turista u glavnoj sezoni je između trideset i četrdeset posto. Osim što će vize, prema njihovom mišljenju, utjecati na smanjenje broja turista iz Ukrajine, Turske i Rusije, poskupjet će i cijena putovanja za troškove izdavanja viza, a oni iznose 35 eura za redovno izdavanje i oko 70 eura za izdavanje po hitnom postupku, navode iz UHPA.

Među svim tržištima, čijim će turistima trebati vize za Hrvatsku, rusko je jedno od važnijih za hrvatski turizam s obzirom na broj dolazaka i noćenja njihovih turista, pa je za to tržište još ranije iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova najavljeno da će se vize za Hrvatsku izdavati u najviše pet dana od primitka zahtjeva, uz mogućnost višekratnih viza, a pristojba za vizu iznosit će 35 eura. Ruski će državljani vizu za ulazak u Hrvatsku uz podnošenje zahtjeva u Veleposlanstvu RH u Moskvi moći ishoditi i posredstvom akreditiranih turističkih agencija, ali i posredstvom vanjskih pružatelja usluga, takozvanih viznih centara koji će posredovati u zaprimanju zahtjeva. Nakon provedenog natječaja, kao najbolji ponuđač izabrana je tvrtka VFS Global s kojom će se uskoro potpisati ugovor, stoji na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Interes za ishođenje hrvatske vize na području Rusije je velik, no u razdoblju od 1. siječnja do 8. travnja 2013, u Veleposlanstvu je podneseno samo 935 zahtjeva. U istome razdoblju, u Veleposlanstvu RH u Kijevu podnesen je 371 zahtjev, u Generalnom konzulatu u Istanbulu 375 zahtjeva te u veleposlanstvu u Ankari njih 48. Napominjemo kako se najveći broj zahtjeva u obje zemlje očekuje u razdoblju od svibnja do rujna', odgovoreno je na naš upit iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.