odmak od narkoturizma

Zabranjeno pušenje marihuane u amsterdamskoj Crvenoj četvrti

25.05.2023 u 14:12

Bionic
Reading

U četvrtak je na snagu stupila zabrana pušenja marihuane na ulicama amsterdamske Crvene četvrti u sklopu nastojanja prve gradonačelnice toga grada Femke Halseme da 'očisti' to gradsko područje

U kanalima ispresijecanoj četvrti poznatoj po bordelima, seks-klubovima i kafićima u kojima se prodaje i konzumira marihuana, postavljeni su znakovi s upozorenjima. Četvrt godišnje privuče milijune turista, no događanja u njoj ometaju normalan život lokalnog stanovništva.

Osobe uhvaćene u kršenju zabrane riskiraju globu u iznosu od 100 eura. Gradonačelnica Halsema obećala je da će poboljšati uvjete rada i življenja za seksualne radnice te kani smanjiti kriminal i pretjeranu upotrebu droga i alkohola u četvrti.

U tijeku su rasprave o tomu da se seksualne usluge i narko-turizam izmjeste iz središta grada, no tomu se protive stanovnici lokacija koje su predložene kao alternativa. U Crvenoj četvrti i u ostalim dijelovima Amsterdama i dalje će se smjeti pušiti na terasama i u kafićima koji prodaju marihuanu i hašiš. Poznato je da nizozemske vlasti toleriraju osobnu upotrebu manjih količina marihuane.