ŠTEDNJA NA GRAĐANIMA

Za zdravstvo 200 milijuna kuna manje

29.10.2009 u 07:33

Bionic
Reading

Iako će troškovi zdravstva zbog svinjske gripe iduće godine rasti, ukupni proračun za zdravstvo u idućoj godini bit će manji za 200 milijuna kuna. Resorni ministar Darko Milinović tvrdi da smanjenje proračuna neće utjecati na razinu zdravstvene zaštite i nastavak reforme

Poručio je to ministar zdravstva Darko Milinović tijekom konferencije 'Iskustva u provođenju zdravstvene reforme u RH', održane na Plitvicama.

'Ako bude potrebno od nekih projekata odustati, a neke usporiti, reforma neće biti ugrožena', rekao je Milinović i dodao da je u ovoj financijskoj situaciji bolje ulagati u opremu jer ona daje bržeučinke.

Milinović je zajedno s ostalim ministrima zdravstva iz regije ili njihovim predstavnicima sudjelovao u panel raspravi o iskustvima sa  zdravstvenim reformama tih zemalja. Ministri iz Slovenije, Austrije, Mađarske, BiH, Srbije, Makedonije, Albanije i Crne Gore zaključili su da imaju slične ili iste probleme.

Financijska racionalizacija, bolja kontrola naplate doprinosa, okretanje preventivnim programima i strah od pandemije gripe H1N1, koja bi mogla povećati troškove, zajedničko je svim zemljama u regiji u borbi protiv krize u zdravstvu.

Ministri su se složili da je kriza velika prijetnja nacionalnim zdravstvima, ali i prilika da se zdravstveni resursi bolje iskoriste.Slovenski ministar zdravstva Borut Miklavčič rekao je da će starenje stanovništva, razvoj bioloških lijekova i djelatnosti u medicini svagdje zahtijevati stalne reformekako bi se održala kvaliteta i zadovoljile potrebe stanovništva.