ZA VELIKE I MALE

Za vikend u Zagrebu sigurno nema pametnije zabave

11.12.2015 u 13:00

Bionic
Reading

U petak i subotu 11. i 12. prosinca stiže na Zagrebački velesajam (paviljon 6.) stiže nam ponovno Znanstveni piknik koji ima pregršt zanimljivih sadržaja i za velike i male posjetitelje.

Za odrasle izdvajamo sjajna predavanja domaćih i stranih znanstvenika. Slovenski kazališni redatelj Dragan Živadinov ispričati će priču o slovenskom raketnom inženjeru i pioniru svemirskih letova rođenom u Puli - Hermanu Potočniku Noordungu. Hrvatski astrofizičar Dejan Vinković i svestrani programer Tibor Kozjak provest će nas kroz dinamični proces stvaranja svemirskih tijela od svemirske prašine do planete, Ante Radonić prenijeti će najnovija saznanja o svemirskim letovima, a Korado Korlević o svemirskom prostoru daleko iza Plutona. Srećko Gajović ispričati će kako miševima svijetle mozgovi i što to znači za borbu protiv moždanog udara, poznati promotori znanosti Saša Ceci i Dario Hrupec govorit će o potrebi skepticizma i kritičkog pristupa u znanosti. Bojan Jerbić će nam otkriti sve o potrazi za mislima jednog robota, Ivica Puljak o potrazi za Higgsovim bozonom i njegovoj ulozi u svemiru, Mile Šikić o potrazi za smislom i redom kroz baze podataka, a Dobrivoje Lale Erić o potrazi za većom primjenom znanosti u gospodarstvu.

Djecu i odrasle pak očekuju i posebna kraljevska kočija, roboti i dronovi, solarni auti, znanstveni baloni, otkrivanje tajni kriptografije, vesela kemija i matematika, učionica budućnosti, Teslin laboratorij, Van der Graafov generator, interaktivni Mars, doživljaji proširene stvarnosti, Holo of Fame, laserska harfa, levitirajući vlak, muzikalna Teslina zavojnica i 3D hologramski display, 3D printeri, brojne maštovite radionice, ali ni to nije sve…

Za one najmlađe tu su i dječje znanstvene radionice Mali istraživač, Fora radionice, Nemo centar Amsterdam, Leteći cirkus fizike, Znanstvene čarolije, Vilin konjic, Zvučna zrcala, Glazbena ograda, Lego edukacija, sapunice i crtići, predstava Korak do znanosti i znanstveni show program, čak i cijeli jedan znanstveni park i još štošta.

Sa svojim prezentacijama stižu čak 4 muzeja: Tiflološki , Arheološki , Tehničko muzej Nikola Tesla iz Zagreba , te Muzej krapinskog pračovjeka iz Krapine. Ipak, ni to nije sve, ono najbolje uvijek morate sami otkriti.

Ulaz na Znanstveni piknik je slobodan, a program oba dana traje od 10 do 19 h. Preciznije o svemu na www.znanstvenipiknik.com