poznat program

Za vikend obilježavanje Bleiburške tragedije

10.05.2023 u 12:59

Bionic
Reading

Obilježavanje 78. obljetnice Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. održat će se od petka do nedjelje komemoracijama, misama, molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Bleiburgu, na Mirogoju i Macelju, te u Radimlji kod Stoca u BiH

U ime organizatora zamjenik predsjednika Počasnog blajburškog voda (PBV) Milan Kovač rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da će se u petak, 12. svibnja, u 18 sati služiti sveta misa u župnoj Crkvi svetog Petra i Pavla u Bleiburgu, koju će predvoditi provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu Marinko Mrše. Misu će izravno prenositi Laudato TV, Radiotelevizija Herceg-Bosne i Hrvatski katolički radio.

U subotu, 13. svibnja, u 9,30 sati održat će se komemoracija za žrtve Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda kod Središnjeg križa na zagrebačkom Mirogoju, gdje će državno izaslanstvo predvođeno predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem položiti vijence i zapaliti svijeće.

Potom će glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Krunoslav Novak izmoliti molitvu, a imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb Halid ef. Dolić dovu. Organizator komemoracije je PBV, a HBK suorganizator u liturgijskom dijelu. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelji Hrvatski narodni sabor BiH. HRT, RTV HB i HKR izravno će prenositi komemorativni skup s Mirogoja, rekao je Kovač.

Napomenuo je kako će PBV održati akademiju o temi "Bleiburg i Križni putevi" i okrugli stol o događajima u Austriji vezano uz skidanje hrvatskog grba s početnim bijelim poljem i problema sa zemljištem koje austrijska politika nastoji oduzeti i zabraniti. Kovač vjeruje da austrijsko pravosuđe to neće dopustiti te da će se komemoracije ponovno održavati na Blajburškom polju.

U subotu, 13. svibnja, u 12,15 sati služit će se misa u Crkvi Muke Isusove u Macelju, koju će predvoditi nadbiskup zagrebački i predsjednik HBK-a Dražen Kutleša, rekao je u ime suorganizatora u liturgijskom dijelu glasnogovornik HBK-a Zvonimir Ancić. HRT, RTV HB i HKR izravno će ju prenositi. Ancić je dodao da će se u nedjelju, 28. svibnja, u 12 sati, pod pokroviteljstvom HNS-a BiH, na Radimlji kod Stoca održati središnja komemoracija u BiH. Svetu misu predvodit će umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar. Potom će se položiti vijenci i zapaliti svijeće u ime HNS-a BiH, državnih izaslanstava, PBV-a i braniteljskih udruga.