MIROVINA INCIJATIVA

Za Ukrajinu pregovori u Džedi produktivni, za Rusiju osuđeni na propast

06.08.2023 u 18:11

Bionic
Reading

Visoki ukrajinski dužnosnik u nedjelju je rekao da su razgovori u Saudijskoj Arabiji o nastojanjima da se krene prema postizanju mirnog rješenja rata s Rusijom bili produktivni, no Moskva je sastanak nazvala neuspjelim pokušajem da se globalni jug prikloni Kijevu.

Više od 40 zemalja, među kojima su Kina, Indija, Sjedinjene Države i brojne europske zemlje, s izuzetkom Rusije, sudjeluje u pregovorima u Džedi, koji bi trebali završiti u nedjelju, ali bez ikakve pisane završne izjave.

Ukrajina i njezini saveznici pojasnili su kako su pregovori u Džedi pokušaj da se zajamči široka međunarodna potpora u pogledu ključnih načela mirnog okončanja rata u Ukrajini, a to znači povlačenje svih ruskih trupa iz Ukrajine i povrat cjelokupnoga ukrajinskog teritorija pod kontrolu Kijeva.

Predsjednik Volodimir Zelenski je istaknuo kako želi da se globalni samit na temelju spomenutih načela održi kasnije tijekom godine.

No i osamnaest mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu svi izgledi za izravnim mirovnim pregovorima između Kijeva i Moskve čine se dalekima.

"Održali smo vrlo produktivne konzultacije o ključnim načelima na kojima bi se trebao graditi pravedan i trajan mir", rekao je na sastanku u Džedi šef Zelenskijeva kabineta Andrij Jermak.

Ruski državni mediji u nedjelju su prenijeli izjavu zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova koji je rekao kako je sastanak "odraz nastojanja zapada da nastavi uzaludne, na propast osuđene napore" čiji je cilj mobilizirati globalni jug iza stajališta Volodimira Zelenskog.

Dok su zapadne zemlje podržale Ukrajinu, mnoge ostale države oklijevaju zauzeti stranu premda žele da se okonča sukob koji je globalno pogodio gospodarstva.

Sudjelovanje Kine, koja se dosad držala rezervirano i nije sudjelovala u prethodnome krugu pregovora u Kopenhagenu, izbjegavajući pozive zapada da javno osudi rusku invaziju, nagovijestilo je moguću promjenu u njezinu stajalištu, ali ne i veliki zaokret, smatraju analitičari.

Zapadni diplomati istaknuli su ulogu Saudijske Arabije u nastojanju da se u Džedi okupi više zemalja, koristeći pritom svoj sve bolji odnos s Pekingom i kontinuirane veze s Moskvom i Kijevom.

Jermak je rekao da su se za vrijeme razgovora u Saudijskoj Arabiji mogla čuti različita stajališta te je pregovore nazvao "krajnje iskrenima i otvorenima".

Istaknuo je i da su sve prisutne zemlje iskazale sklonost načelima međunarodnoga prava, kao i sklonost poštivanju suvereniteta i nepovredivosti teritorijalne cjelovitosti država.