POSMRTNA PRAVDA ZA MIŠKA

Za ubijanje i zlostavljanje životinja, odsada – zatvor!

23.03.2014 u 20:57

Bionic
Reading

Ime manijaka (zaista se uz sav trud ne može pronaći suvislija i manje uvredljiva riječ) koji je uoči Silvestrovog u Galižanima pored Pule ugurao psu Mišku petardu u usta i tako ga unakazio do te mjere da nije bilo druge već ga uspavati, već kola po internetskim stranicama i vrlo je vjerovatno već poznato policiji. Hoće li ga objaviti ili ne, manje je važno od onoga što mu se smiješi po novim odredbama protiv zlostavljanja životinja dogoditi – a to je godina dana iza rešetaka

Naime, za ovakve je slučajeve, kojih svake godine ima na pretek, do sada bila zapriječena novčana kazna, i spadala u prekršajni zakon. Od prvog dana Nove godine ovakvo nenormalno i brutalno ponašanje napokon je prebačeno u kazneni zakon, i time potpuno isključena mogućnost plaćanja kazne u vrijednosti one za pogrešno parkiranje, a ta praksa zamijenjena je novom, daleko prikladnijom, a to je – zatvor.

Udruge za zaštitu životinja već godinama upozoravaju zakonodavce kako je Zakon o zaštiti životinja manjkav, prepun rupa i praktički dopušta ljudima činiti životinjama što im se prohtije bez straha od neke konkretne kazne. Na njihovo, ali, premda to i ne znaju, vjerujemo i na zadovoljstvo životinja tome je, nadajmo se došao kraj. Idući put kada nekom padne na pamet da se 'zabavi' tako što će objesiti mačku, baciti psa kroz prozor s četvtoga kata ili politi benzinom i zapaliti svog kunića pa ga gledati kako unezvjeren trči po dvorištu dok ne ugine u mukama, neka ima na umu da će vrlo vjerovatno u Remetincu, Lepoglavi, Bilicama ili Glini 'guliti' žbuku sa zidova s likovima poput višestrukih ubojica, dilera, silovatelja i ostale majčine djece koja su 'malko' skrenula s puta.

Neka budući zlostavljači životinja također imaju na umu i to da će u takvim ustanovama zbog svog zločina definitivno kao prvo biti ismijani, a potom im se se vrlo moguće može dogoditi da se ljudi, s kojima će provesti lijep jednogodišnji 'odmor' možda poigraju na sličan način s njima, kao oni s nesretnim životinjama. Unutar visokih zidova ili u mraku ćelije koju će dijeliti s njima. Ovo možda zvuči kao zastrašivanje – ali ono što je Miško proživio, i tisuće njemu nalik, zaslužuju pravdu, a 'ekipa' u zatvoru ima istančan osjet za istu, pa, tko voli, nek izvoli i oproba.

Još je jedna promjena uvedena: kazna za mučenje (i ubijanje) životinja iz koristoljublja povećava s jedne na kaznu zatvora do dvije godine. Stručnjaci su, čini se, zlostavljanje i ubijanje životinja prepoznali kao važan društveni problem, a zlostavljače i ubojice životinja kao ljude koji su opasni ne samo za životinje, već i za ljude i okolinu te je nužno zatvorskim kaznama utjecati na svijest da iživljavanje prema slabijima neće proći nekažnjeno. Nove odredbe Kaznenog zakona omogućavaju puno učinkovitiju zaštitu životinja i sankcioniranje zlostavljača, a može se očekivati da će izricanje zatvorskih kazni utjecati i preventivno na smanjenje broja slučajeva iživljavanja nad životinjama.

Prijatelji životinja pozivaju građane da prijavljuju policiji, državnom odvjetništvu i veterinarskoj inspekciji zlostavljanje i ubijanje životinja te time potaknu sudove na izricanje zatvorskih kazni, kako bi nove odredbe Kaznenog zakona zaživjele u praksi. Time se, uz zajednički trud građana, udruga za zaštitu životinja i nadležnih institucija, mogu spriječiti mnoga zlostavljanja životinja, spasiti mnogi životi nedužnih životinja a usput s ulica maknuti i mnogi koji bi sa zlostavljanja pasa i mačaka, vrlo lako mogli krenuti u potragu za novim Lukom Ritzom kada im 'pukne film'.