natječaji

Za programe hrvatskog iseljeništva 3, 5 milijuna kuna

07.09.2020 u 10:06

Bionic
Reading

Za programe organizacija hrvatskog iseljeništva, Hrvatska je za ovu godinu izdvojila 3, 5 milijuna kuna, dodijelit će ih temeljem javnog natječaja na koji se spomenute organizacije mogu prijaviti do 5. listopada

Pet tisuća kuna najmanji je iznos koji udruge, zaklade, vjerske i druge organizacije mogu prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu, najveći je 80 tisuća kuna, predviđeno je Javnim natječajem koji je raspisao Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Jedna organizacija može prijaviti najviše dva programa.

Svoje programe mogu prijaviti organizacije hrvatskog iseljeništva iz svih europskih i prekomorskih država u kojima djeluju, njih 29. Prioritetna područja su razvoj organizacija hrvatskog iseljeništva, kultura, obrazovanje i znanost, šport, turizam te ostali projekti koji pridonose očuvanju nacionalnog identiteta i jačanju odnosa između iseljene i domovinske Hrvatske.

Prijaviti se mogu registrirane organizacije koje obavljaju djelatnosti i aktivnosti koje su predmet financiranja i kojima promiču uvjerenja i ciljeve koji nisu u suprotnosti s hrvatskim Ustavom i zakonima ili pravnim poretkom matične države.

Pojedinosti o prijavi i obrasci potrebni za prijavu dostupni su na mrežnim stranicama Ureda, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i veleposlanstava nadležnih za državu na koju se Javni natječaj odnosi.

Isti iznos, 3, 5 milijuna kuna organizacijama hrvatskog iseljeništva dodijeljen je i lani, dobili su ga programi organizacija iz 21 zemlje, najviše iz Njemačke (12), Austrije (11) i Kanade (10).

Program potpore hrvatskim zajednicama u iseljeništvu, Središnji državni ured provodi od 2012. godine, u početku je bio namijenjen samo manje razvijenim državama, no od 2018. na njega se mogu prijaviti i programi hrvatskog iseljeništva iz svih europskih i prekomorskih država u kojima djeluju hrvatske zajednice.