DOZVOLITE DA VAM SE OBRATIMO

Za naklonost glasača korišteni tajni podaci

29.05.2009 u 11:31

Bionic
Reading

Iako zakon priječin javnu objavu Registra hrvatskih branitelja, aktualni gradonačelnik desetke tisuća pisama poslao je braniteljima, ali i rodiljama, obrtnicima, nezaposlenima te umirovljenicima

ZAGREB - Na kućne adrese svih zagrebačkih branitelja ovog je tjedna stiglo pismo gradonačelnika Milana Bandića u kojemu ih osobno poziva da na nedjeljnim izborima glasaju za njega, nabrajujući sve povlastice realizirane za njegova četverogodišnjeg mandata, piše Novi list.

Aktualni je gradonačelnik desetke tisuća pisama sličnog sadržaja poslao i rodiljama, obrtnicima, nezaposlenima te umirovljenicima, no najviše je spora oko onoga sudionicima Domovinskog rata, budući da zakon priječi javnu objavu Registra hrvatskih branitelja.

Vladimir Vilupek, 53–godišnji ratni invalid, ostao je šokiran kada je jučer u kasliću pronašao pismo u kojemu mu se gradonačelnik obraća imenom i prezimenom. 'Ne želim da me jedan od kandidata za vlast u svrhu preidzborne reklame titulira kao branitelja, iako sam 1991. bio u 104. varaždinskoj brigadi, ranjen na ratištu i 40-postotni invalid. Još mi je nejasnije otkud Bandiću moji podaci, ako je Registar branitelja tajni podatak, kazao je Vilupek za Novi list.

Uz pozdrav 'poštovani gospodine Vilupek' i napomenu da mu se obraća kao čovjeku koji je dio sebe i svoga zdravlja dao za slobodu domovine i grada, Bandić taksativno nabraja braniteljske pogodnosti: besplatno građevinsko zemljište za gradnju kuće, besplatno ljetovanje za djecu branitelja, pomoć u učenju i stjecanju stručnih znanja, rehabilitacija i stanovi...

Na kampanju u koju su branitelji direktno, bez svoje volje, uključeni u predizbornu utrku, jučer je reagirala i resorna ministrica Jadranka Kosor. 'Temeljno je pitanje odakle Bandiću podaci tko je branitelj. U Zagrebu ima oko 60 tisuća branitelja, na ovaj način ih se dijeli od drugih hrvatskih branitelja, kao da su pripadnici stranke', upozorila je Kosor.

Sličnim su tonom intonirana i pisma drugim ciljanim skupinama, kojima se aktualni gradonačelnik također obraća osobno. Tako se umirovljenike podsjeća na dodatak od 200 kuna, redovitu uskrsnicu i božićnicu, besplatan javni prijevoz, gradnju domova na starije, a ne štedi se ni na najavama novih projekata.

Predizborni manevar na poštanske sandučiće 75 tisuća glasača, tempiran je na finalne dane pred izbore, tako da eventualno upozorenje Gradskog izbornog povjerenstva vjerojatno neće imati efekta na željene rezultate– da Bandić osvoji četvrti uzastopni mandat. Josip Kregar, naime, nema mehanizama da dođe do podataka gradske administracije na kojim adresama žive branitelji, umirovljenici, obrtnici, rodilje i nezaposleni.

Iz stožera Milana Bandića potvrđeno nam je da su dopisi poslani na 75 tisuća zagrebačkih adresa, od kojih, tvrde, 46 tisuća pripada građanima koji su potpisom dali potporu njegovoj kandidaturi. 'Ostali dio dopisa odnosi se na sportaše i kulturne djelatnike koji su također Milanu Bandiću dali otvorenu potporu. Dio čine i pripadnici različitih društvenih skupina čiji su podaci dobiveni na temelju anketa koje stranka redovito provodi zadnje četiri godine', piše zagrebački SDP.

Što se tiče 'pripadnika različitih društvenih skupina', izbjegnut je odgovor na najvažnije pitanje koje smo postavili Bandićevu stožeru: jesu li za potrebe predizbornih dopisa koristili Registar branitelja? 'Ako smo predmetnim dopisom kome prouzročili neugodnost, ispričavamo se', stoji u zaključku.