IVO JOSIPOVIĆ:

'Za mene ekonomija nije matematika'

23.04.2012 u 13:32

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je, u razgovoru za slovenski tjednik 'Reporter', da uopće ne sumnja da će Slovenija ratificirati pristupni sporazum Hrvatske s Europskom unijom te da ne očekuje probleme s tim u vezi.

Na pitanje očekuje li s ratifikacijom tog europskog sporazuma teškoće u slovenskom parlamentu, s obzirom da se je arbitraži kao rješenju za granični prijepor svojedobno protivio slovenski premijer Janez Janša, predsjednik Josipović odgovorio je da u tom pogledu ne očekuje nikakve teškoće.

'I ja sam svojedobno kao zastupnik u Saboru glasovao protiv arbitražnog sporazuma, ne zato što bih bio načelno protiv arbitraže nego zato jer sam imao primjedbe na sadržaj sporazuma', rekao je Ivo Josipović, dodavši da je to sada prošlost te da obje države važeći arbitražni sporazum trebaju poštovati.

'Izbor arbitražnih sudaca i dinamika cijelog postupka govore da se radilo o dobroj odluci, a Slovenija i Hrvatska rezultat arbitraže morat će prihvatiti bez obzira na njen ishod. Uopće ne sumnjam da će Slovenija ratificirati naš pristupni ugovor s Europskom unijom', rekao je predsjednik Josipović u razgovoru za novi broj tjednika bliskog vladi Janeza Janše.


Na pitanje bi li model rješavanja graničnog pitanja sa Slovenijom mogao biti primijenjen i u slučaju određivanja granice s BiH i Srbijom, Josipović je rekao da je tu ideju iznio u jednom svom intervjuu, ali da se ne radi o službenom prijedlogu.

'Mislim da se tome nitko ne protivi, i u BiH i u Srbiji su svjesni da granična pitanja treba riješiti. Ako to ne bi išlo pregovorima, arbitraža je najbolje rješenje', rekao je Josipović. 'No, još uvijek imamo priliku da se granica odredi sporazumima, za to je potrebno dati dovoljno vremena. Mi imamo novu vladu, BiH ima novo Vijeće ministara, i Srbija će uskoro imati novu vladu, neka se u pregovorima pokuša doći do rješenja', dodao je.

Josipović je u razgovoru za slovenski tjednik odgovorio i na pitanje vezano uz mjere štednje javnih sredstava, što je trenutačno aktualno u obje države, rekavši da hrvatska vlada planira racionalizaciju državne uprave.

Na pitanje zašto u Hrvatskoj nema velikih štrajkova, predsjednik Josipović rekao je da u Hrvatskoj mnogo ljudi živi na granici siromaštva, ali da se nastoji zaštititi socijalna država, zbog čega i vlada s obzirnošću prihvaća promjena u javnom sektoru. 'Za mene ekonomija nije samo matematika. Najlakše je nešto izračunati, ali iza tih brojki su ljudi, a država koja nije socijalna nema mnogo smisla', rekao je Josipović.

Dodao je da reforma javnog sektora ne smije značiti samo rezanje troškova nego i kvalitetnije javne usluge. 'Ljudima koji neće moći ostati u javnom sektoru, a nadam se da će ih biti što manje, treba ponuditi mogućnost prekvalifikacije i novog zaposlenja', kazao je Josipović u razgovoru za slovenski tjednik "Reporter".