TRK KROZ DUBROVNIK

Za kratak boravak Merkel Josipović platio skupocjene PR usluge

07.10.2014 u 07:00

  • +14

Angela Merkel u Dubrovniku

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Bionic
Reading

Sumnja da mnoga državna tijela krše Vladinu zabranu angažiranja PR agencija dovela nas je do Ureda predsjednika Ive Josipovića. On je iz proračuna platio jedan od najvećih ovogodišnjih poslova s nekom PR agencijom i to u iznosu od 112.500 kuna. Ipak, ne može se reći da se Josipović oglušio na zabranu premijera Milanovića jer se ona formalno ne odnosi na Pantovčak

Mnoga državna tijela krše Odluku o obavljanju poslova s javnošću iz 2012, kojom je premijer Zoran Milanovićzabranio angažman PR tvrtki u tijelima državne uprave i državnim tvrtkama. Ta se 'kršenja' uglavnom odnose na manje poslove s PR agencijama i iznosima od oko 10-ak tisuća kuna, što, u odnosu na prijašnja vremena, neki ni ne zovu poslom.

No ugovor za 177.000 kuna ipak je pravi posao. Toliko je, podsjetimo, ministar Siniša Varga, na čelu HZZO-a, platio PR tvrtki Rijetka biljka
trening javnog nastupa, monografiju i članak na Wikipediji. U HZZO-u i dalje tvrde da nisu prekršili Vladinu odluku te da se radilo tek o kratkoročnim i specifičnim uslugama, a ne vođenju odnosa s javnošću što se, prilično poopćeno, zabranjuje u odluci.

Nakon Varge, jedan od najskupljih ovogodišnjih poslova s nekom PR agencijom, na teret državnog proračuna, sklopio je predsjednik Ivo Josipović.
Ured predsjednika, naime, može koristiti svoj budžet kako želi i nije obuhvaćen Milanovićevom zabranom jer, kako nam je pojasnio pravnik i nezavisni zastupnik Josip Kregar, poštujući diobu vlasti - Vlada se ne smije miješati u organizaciju drugih neovisnih institucija.

Josipović je tako za organizaciju procesa Brdo-Brijuni u Dubrovniku za PR poslove angažirao Millenium promociju, a ona je prije pet godina vodila kampanju za tada glavnog Josipovićevog protukandidata Milana Bandića. To je, kako doznajemo, Milleniumu bila zadnja politička kampanja jer su valjda shvatili da politika ipak nije toliko dobra za biznis.

Josipović je platio Milleniumu 90.000 kuna neto, odnosno 112.500 kuna bruto.
Ured predsjednika angažirao je spomenutu PR agenciju u razdoblju od 1. do 31. srpnja ove godine za organizaciju događaja kojemu je prisustvovalo, ističu na Pantovčaku, sedam državnika iz regije, pa i 'posebna gošća', kancelarka Angela Merkel.Summit je trajao dva dana, a Merkel je u Dubrovniku provela otprilike šest sati.

'Ugovorene usluge uključivale su ustrojavanje i vođenje press centra, akreditaciju više od tristo domaćih i stranih novinara, koordinaciju aktivnosti vezano uz komunikaciju s domaćim i stranim dopisništvima, kao i izradu pregleda medijskog izvješćivanja o susretu lidera procesa Brdo-Brijuni. Cijena navedenih usluga iznosila je 90.000 kuna, uvećana za PDV. Navedena cijena isplaćena je u cijelosti poslije dostave pregleda medijskog izvješćivanja, čime je ujedno prestao angažman Millenium promocije', kažu u Uredu predsjednika, a iste informacije ponovili su nam u Millenium promociji.


U Uredu predsjednika tvrde da trenutno nemaju angažiranu nijednu PR agenciju
niti imaju u planu bilo kakve slične aktivnosti do kraja godine. Vrijedi to za Ured predsjednika RH, no Ivo Josipović kao kandidat za drugi predsjednički mandat uskoro planira uposliti jednu od hrvatskih agencija za odnose s javnošću kako bi mu pomogla pobijediti HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović.

Tu će agenciju morati platiti novcem za kampanju koja se, po zakonu, skuplja na poseban račun što se otvara mjesec dana prije izbora. Osim SDP-a, koji će financijski sudjelovati u kampanji, Josipović će, pretpostavlja se, imati sasvim dovoljno privatnih donatora kako bi platio reklame, plakate, pa i PR agente.

Josipović, po Zakonu o financiranju političkih kampanja, od jedne pravne osobe neće moći dobiti više od 200 tisuća kuna, a od fizičke ne više od 30 tisuća kuna. Ukupno, neće smjeti potrošiti više od osam milijuna kuna, a svakog donatora mora predstaviti javnosti s imenom i prezimenom te točnim iznosom koji je uplatio na njegov poseban račun.