sjednica

Za izglasavanje odluke o raspuštanju potrebno je 76 glasova zastupnika, prosvjednici čekaju pred Saborom

18.05.2020 u 06:25

Bionic
Reading

Održava se sjednica Hrvatskog sabora na kojoj bi zastupnici trebali donijeti odluku o raspuštanju 9. saziva Sabora, što je predložilo šest klubova vladajuće većine

Hrvatski sabor u ponedjeljak odlučuje o svom raspuštanju što je predložilo šest klubova vladajuće većine, nakon čega će na potezu biti predsjednik Republike Zoran Milanović koji će odrediti datum parlamentarnih izbora.

Za izglasavanje odluke o raspuštanju potrebno je 76 glasova zastupnika, a predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić uvjerava da će vladajuća većina imati 80 ruku.

  • +16
Prosvjed zbog raspuštanja Sabora prije donošenja Zakona o obnovi Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon raspuštanja Sabora, parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja. Točan datum odredit će predsjednik Republike.

Vladajuća većina je predsjednika Milanovića obavijestila kako postoje mogućnost četiri datuma za održavanje izbora - 21. i 28. lipnja, odnosno 5. i 12. srpnja.

Noć pred Saborom proveli su prosvjednici. Od nedjelje u 13 sati na Markovu trgu traje prosvjed članova stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad. Dočekali su jutro, a ideja je da saborske zastupnike koje planiraju uvjeriti da se Sabor ne smije raspustiti dok se ne donese 'kvalitetan, pravedan i provediv zakon o obnovi Zagreba i okolice'.