BENITO ILI RACHELE

Za dijete nazvano po Mussoliniju 1500 eura

26.11.2008 u 14:00

Bionic
Reading

Ekstremna desničarska stranka u Italiji nudi roditeljima 1.500 eura ako svojoj djeci nadjenu ime Benito ili Rachele. Tako su se zvali nekadašnji fašistički diktator Mussolini i njegova supruga

Ekstremna desničarska stranka u Italiji nudi roditeljima 1.500 eura ako svojoj djeci nadjenu ime Benito ili Rachele. Tako su se zvali nekadašnji fašistički diktator Mussolini i njegova supruga.

Stranka 'Društveni pokret - Trobojni plamen' (MS-FT) priopćio je da je nagrada ponuđena stanovnicima pet oćina u kojima se smanjuje populacija, u siromašnoj pokrajini Potenza na jugu zemlje. Desničarska vlada premijera Silvija Berlusconija Talijanima je već ponudila naknadu od 1.000 eura po djetetu u nastojanju da poveća stopu nataliteta.

MS-FT zahtijeva od roditelja rodni list na uvid, kako bi dokazali da su dijete nazvali Benito ili Rachele. Uvjet je i da se novac potroši na dječji krevetić, odjeću, hranu ili druge proizvode namijenjene novorođenčadi, a roditelji će morati podnijeti račune kao dokaz da je novac pravilno potrošen.

Na pitanje novinara zašto su izabrana imena Benito i Rachele, predsjednik regionalne organizacije MS-FT Vicenco Mancusi rekao je da je to sasvim slučajno i da se radi o lijepim imenima. Ime Benito, koje potječe od latinskog Benedictus i znači 'blagoglagoljiv' danas se rijetko koristi u Italiji baš zbog Mussolinija.

MS-FT je nasljednik Društvenog pokreta Italije (MSI), koju su nacisti osnovali 1943. godine umjesto Mussolinijeve Društvene republike Italija.