vojarna barutana

Za Dan branitelja grada Siska dodijeljeno 12 plaketa

03.09.2019 u 13:25

Bionic
Reading

Brojnim svečanostima, u Sisku se 3. rujna obilježava Dan branitelja grada Siska, u spomen na dan kada je 1991. godine oslobođena vojarna Barutana, prva u Hrvatskoj

Na središnjoj priredbi, svečanoj akademiji u Barutani, petu godinu za redom, pojedincima zaslužnim za obranu i oslobađenje sisačkog područja, dodijeljene su Plakete Marijan Celjak - junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu.

Tim su priznanjima nagrađeni hrvatski branitelji Dubravko Pukšec, Berislav Pavičić i Marijan Šokčević posmrtno, te Senka Kramarić, Mirko Hrgović, Senad Arapović, Željko Srpak, Vladimir Rogošić, Asif Mujkić, Siniša Periček, Stjepan Bolčević i Mladen Pranić. Plakete su dobitnicima uručile predsjednica sisačkog Gradskog vijeća Ivana Cindruć i gradonačelnica Kristina ikić Baniček, koje su istaknule kako je spontana i samoinicijativna akcija oslobađanja vojarne Barutana, već na početku Domovinskog rata, potvrdila hrabrost i odlučnost hratskih branitelja.

Ikić Baniček je posebno naglasila kako su trojica posmrtnih dobitnika dali najveću žrtvu za domovinu, vlastiti život.

Željko Srpak, nekad pripadnik 57. SAMB-a, je napomenuo kako se dobitnici ne smatraju junacima, jer su samo ispunili dvoju domoljubnu dužnost prema domovini i svom narodu. Izrazio je ponos što su dobitnici priznanja njihovog prvog dragovoljca i branitelja Marijana Celjaka. Svečanosti je, uz ostale, bio nazočan i sisačko-moslavački dožupan Ivan Celjak, sin pokojnog branitelja čije ime nose plakete.

  • +23
Svečanost povodom Dana branitelja u nekadašnjoj vojarni Barutana Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Izložba 'Bilješke u vremenu'

Uoči akademije, u organizaciji Gradskog muzeja Sisak, otvorena je izložba fotografija iz vremena Domovinskog rata 'Bilješke u vremenu', čiji je autor branitelj Ivica Grgić.

Otvarajući izložbu, viši kustos Ivica Valent pozvao nazočne da svoje dokumente i predmete iz Domovinskog rata predaju muzeju, kako bi se do 2021. godine u Barutani uredio stalni muzejski postav Domovinskog rata. Počast sisačkim i svim drugim poginulim braniteljima Domovinskog rata, iskazana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik poginulim braniteljima na sisačkom Trgu dr. Franje Tuđmana, te uz središnji križ Gradskog groblja Viktorovac.

Održan je i malonogometni turnir sisačkih braniteljskih udruga u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije, podružnica Sisak, a organizirana je i projekcija dokumentarnog filma 'Bura duše – životno, ratno i duhovno putovanje', MEDIJA 53 u koprodukciji s Udrugom veterana, vojnika i domoljuba.

Vojarnu Barutana držala je JNA, a kod njenog oslobađanja, hrvatskim su se braniteljima predala tri korpusa JNA.