KRIJUMČARIO ORUŽJE

Za BiH uhićenje Vukovića veliki skanadal

17.01.2009 u 11:47

Bionic
Reading

Uhićenje Vjekoslava Vukovića, pomoćnika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine koji je u Hrvatskoj priveden zbog sumnje da je sudjelovao u krijumčarenju oružja, prvorazredni je skandal koji će tog dužnosnika stajati trenutačne suspenzije s posla, prenose u subotu sarajevski mediji.

"Dnevni avaz" citira ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića koji je kazao da se još čeka službena obavijest iz Hrvatske o razlozima Vukovićeva uhićenja te da će se nakon toga postupiti sukladno pravilniku o stegovnoj odgovornosti državnih službenika. "Po tome ćemo postupiti kada dobijemo službenu potvrdu ovih informacija", kazao je Sadović.

U međuvremenu je iz ministarstva sigurnosti BiH priopćeno da je ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko telefonom izvijestio Sadovića o Vukovićevu uhićenju u Rijeci.

Vuković je, prema priopćenju, uhićen "zbog osnovane sumnje u posredovanje u izvršenju kaznenog djela", a Ministarstvo sigurnosti BiH očekuje pismeno izvješće o slučaju.

U prvoj reakciji iz Sadovićeva ureda priopćeno je kako im je nepoznato zašto je Vuković putovao u Rijeku. Navedeno je tek da je pomoćnik ministra u petak bio na radnom mjestu, a potom službenim automobilom ministarstva otputovao a da o tome nikoga nije obavijestio.

"Avaz" tvrdi kako postoje informacije da je hrvatska policija prigodom uhićenja pronašla eksploziv i oružje u službenom automobilu Golf V, u vlasništvo Granične policije BiH, koji je vozio Vuković.

Isti list citira neimenovane izvore koji navode da je Vuković i dosad bio poznat po neprimjerenom ponašanju pa je tako u dva navrata razbio dva službena automobila, a u jednoj od tih nesreća bio je pod utjecajem alkohola.

"Ironija je da je uhićeni Vuković voditelj Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma u Ministarstvu sigurnosti BiH, a bio je i čelni čovjek povjerenstva koja je oduzela državljanstva za više od 600 osoba koje su podrijetlom s područja izvan granica bivše Jugoslavije", piše "Avaz".

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić kazao je "Oslobođenju" kako u Sarajevu još nisu sigurni što bi zapravo napravili u Vukovićevu slučaju jer će mu se, kao hrvatskom državljaninu, vjerojatno i suditi u Hrvatskoj.

Krešić je ipak iskazao posebnu zabrinutost zbog činjenice da je Vuković vodio proces revizije dodjele državljanstva BiH u ratnom razdoblju jer će mnogi, kako je ocijenio, sada pokušati dovesti u pitanje odluke povjerenstva koje je o tome odlučivalo. Oduzeta državljanstva odnose se na osobe pretežito podrijetlom iz afričkih i azijskih zemalja koje nisu imale nikakve stvarne veze s BiH.

"To ne treba dovoditi u vezu s razlozima za lišavanje slobode Vukovića", kazao je Krešić.

"Oslobođenje" podsjeća da je Vuković na visoku dužnost u Ministarstvu sigurnosti BiH došao iz HDZ BiH u vrijeme dok je na dužnosti ministra bio Bariša Čolak