NAKON 18 GODINA PREGOVORA

WTO konačno odobrio članstvo Rusiji

16.12.2011 u 22:13

Bionic
Reading

Rusija je u petak primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) nakon 18 godina pregovora.

Rusko gospodarstvo, s BDP-om od 1,9 bilijuna dolara, bilo je najveće izvan WTO, a ulaskom u tu organizaciju postat će manje ovisno o izvozu energenata i izbjeći velike teškoće koje mu je 2008. uzrokovao snažni pad cijena nafte.

Ulazak Rusije u WTO, u kojoj vrijede čvrsta pravila, trebao bi pomoći i u smanjenju mogućnosti ponavljanja regionalnih sukoba, poput onog između Rusije i Gruzije 2008.

"Taj ishod dugih i složenih pregovora dobar je i za Rusiju i za naše buduće partnere", rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u poruci sudionicima ministarskog sastanka WTO u Ženevi na kojem je Rusiji odobreno članstvo.

Rusija bi u idućih pola godine trebala ratificirati sporazum o članstvu i u idućih 30 dana postati članicom WTO-a.

Članstvo u WTO-u Rusiji bi trebalo omogućiti povrat izgubljene dobiti od izvoza u iznosu od 2 milijarde dolara na godinu, rekla je ruska ministrica gospodarstva Elvira Nabiulina.

"Rusija danas gubi oko 2 milijarde dolara zbog raznih diskriminatornih mjera protiv našeg izvoza. Nadamo se da će te mjere biti ukinute i da će naši kemijski i prijevozni sektor uskoro osjetiti poboljšanje u tom pravcu", rekla je.