Gubitak

WoW na 7.7 milijuna pretplatnika

26.07.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Activision Blizzard objavio je da World of Warcraft trenutno ima 7.7 milijuna pretplatnika dok je u prošlom kvartalu ta brojka iznosila 8.3 milijuna

To označava pad od 600 tisuća ljudi koji su prestali igrati Blizzardov MMO u zadnjih tri mjeseca, a označava najmanji broj pretplatnika od prve WoW ekspanzije, The Burning Crusade.

World of Warcraft je završio Cataclysm, pretposljednju ekspanziju, s 9.1 milijun pretplatnika, a brojka se još i povećala prilikom izlaska Mists of Pandarie na preko 10 milijuna. No, to da MMO-i dobiju ponešto pretplatnika po izlasku novog nastavka je uobičajeni trend. WoW je svoj vrhunac doživio 2010. godine kad je bio aktualan Wrath of the Lich King s impresivnih 12 milijuna aktivnih pretplatnika.

 

 

Iako WoW sustavno gubi pretplatnike čini se da to ne utječe previše na financijsku dobit Blizzarda. Usluge poput preimenovanja likova, mijenjanja frakcija, selidbe sa servera na server, kupovanje mountova i petova u njihovoj trgovini još uvijek održavaju prilično dobar priljev sredstava unatoč kontinuiranom gubitku igrača. Blizzard je nedavno najavio i in-game trgovinu, a Kina i istočni dio svijeta dobit će i dodatne stvari koje će moći kupiti kao što su različiti experience boosteri za brže levelanje.

Razloge gubitaka možemo samo nagađati, da li su povezani sa činjenicom što će WoW uskoro biti star 10 godina, što je sve više konkurencije na tržištu koja ne zahtijeva pretplatu ili su pak upitne odluke developera odagnale ljude u potragu za nečim drugačijim. Vjerojatno je u pitanju kombinacija više faktora, no WoW je i sa svojim najnižim brojem pretplatnika od 2007. godine još uvijek na samom vrhu MMO tržišta.